Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fansen kritiserar Häcken: "Jag är besviken"

BK Häcken väljer att, till skillnad från flera andra klubbar, åka på träningsläger i Dubai – till fansens förtvivlan. – Jag är besviken, säger Robin Carlander, ordförande för supporterklubben "Getingarna".

"Det är inte okej att åka dit" – så löd motiveringen när IFK Göteborgs sportchef berättade att man inte längre tänker åka till Dubai för att ha träningsläger. Istället väljer man att, inför nästa säsong, åka till Spanien och Murcia.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS OCKSÅ: Hit åker IFK på träningsläger

Men samtidigt som flera allsvenska klubbar väljer bort träningsläger i Förenade Arabemiraten, med anledning av kränkningar av de mänskliga rättigheterna i landet, så väljer BK Häcken att stanna kvar.

 Något som sportchef Sonny Karlsson inte tycker är så kontroversiellt.

– Det är ju Sveriges tionde största resmål, alla de stora svenska företagen är där och arbetar samtidigt som det svenska landslaget åker till Abu-Dhabi. Så jag vet inte om det är så himla kontroversiellt. Det har blivit det för att supportrar i olika klubbar har sagt vad man tycker och tänker.

Det har ju dock kommit rapporter om kränkningar av mänskliga rättigheter...

– Vi är fullständigt medvetna om detta, vi är ju inte korkade i huvudet. Men vi tycker inte att man ska stänga av länder, vi vill nå fram med andra saker. Vi försöker ta ansvar på det här sättet.

Kommer ha möte med Amnesty

Hur tar ni ansvar genom att åka till Dubai?

– Vi tror på mötet, vi tror på fotbollen som ett sätt att förena människor. Det är så vi arbetar. Sen behöver vi inte vara proppmätta och tro att vi kommer kunna förändra så himla mycket. Men vi tror ändå på det totala mötet genom idrotten.

Hur kommer mötet fungera rent konkret?

– Det är en senare fråga. Men det första vi kommer göra är att bjuda hit Amnesty för att berätta för oss om mänskliga rättigheter och hur det funkar i Förenade Arabemiraten.

Sonny Karlsson fortsätter:

– Sen kanske vi gör fler saker, men det är inget som vi har på plats. Jag har precis skrivit på avtalet, så det är inte precis så att vi har ett paket på hur vi ska förändra världen några dagar senare.

Fansen missnöjda: "Jag är besviken"

Sonny Karlsson berättar att man haft möte med supporterklubben Getingarna och motiverat sitt beslut, men trots detta får man inte stöd från sina fans.

– Jag är besviken och tycker det är olyckligt. Vi var ganska tydliga kring vår åsikt under årsmötet som var i mars i år, om att vi hoppades på att de skulle åka någon annanstans. Vilket vi hoppades skulle falla i god jord, säger Robin Carlander, ordförande för supporterklubben "Getingarna", och fortsätter:

– Jag förstår vad de säger, men vi håller inte med helt enkelt.

Hur har reaktionerna bland Getingarna varit?

– Några är mycket negativa, samtidigt som vissa är milt negativa. Samtidigt kan vi tycka att det är lite bättre underbyggt den här gången än senast, genom möten med Amnesty. Man har lite bättre på fötterna. Men det är fortfarande olyckligt, säger Robin Carlander, ordförande för supporterklubben Getingarna.

Sportchef Sonny Karlsson om supportrarnas missnöje:

– De håller inte alltid med oss och vi håller inte alltid med varandra här i världen, det är vad det handlar om. Men vi vill våga stå för mötet.