Faltsetas: "Det ska vara tufft och lite gnälligt"

ANNONS
|

I cupsemifinalen mot Östersund fick han en rejäl smäll över fotleden och kunde inte stödja på benet efteråt. Men när seriepremiären kom på tal slog Alexander Faltsetas fast att ”det ska mycket till” för att han skulle missa den.

Det är så han gjort sig känd inom svensk fotboll, en tuffing som inte känner efter så mycket, som offrar sig för laget och som gärna tar "skitjobbet"..

– Jag har ju alltid haft den här attityden, hatat att förlora och gillat att bara liksom köra. Det finns ju många spelare som är otroligt tekniska och bra en mot en och hela den biten, men jag har ju aldrig varit sådan. Jag är en träningsprodukt och jag har gnuggat den långa vägen för att komma dit jag är idag. Och jag tror att jag lever mycket på min kampvilja.

ANNONS

Vilken typ matcher gillar du bäst?

– När det blir lite grinigt och smällar här och där. Inte att folk skadar sig eller så, men det ska vara tufft och lite gnälligt. Att gå segrande ur sådana matcher, det är otroligt skönt.

Lägenhetsköp klart

Vi träffar honom en solig vårdag på Hisingen och Alexander Faltsetas är uppenbart nöjd med att vara tillbaka i sin hemstad. Än så länge är familjen – sambo och två barn – inkvarterade hos hans svärmor.

– Det funkar bra, men de är nog lite trötta på oss, haha. Det blev ju längre än förväntat, men det är lugnt. Vi har köpt lägenhet nu och den är klar i maj.

Varför valde du att gå till Häcken?

– Det ena är ju att det är Göteborg, min hemstad och både min och min sambos bas där vi är uppvuxna. Sedan är Häcken en förening på uppgång som jag tror på. Jag har ju varit på gång hit innan, men nu stämde det bra. De står för en väldigt fin fotboll och har ett väldigt spännande lag. Så det kändes rätt när Sonny hörde av sig igen.

Häcken intresserat tidigt

Sonny Karlsson är sportchef i Häcken och har länge försökt locka mittfältaren till Häcken.

ANNONS

– Ja, han var på mig innan jag gick till Djurgården och sedan var det lite snack under tiden i Frölunda och Trollhättan.

Det är andra gången Faltsetas kommer till en Göteborgsklubb med höga ambitioner. Den förra gången, 2010, var det Blåvitt som lockade, men Faltsetas fick aldrig en stor roll i laget, utan satt oftast på bänken.

Hur har du förändrats sedan dess?

– Jag tycker att jag har blivit mognare i mitt spel. Tappar inte huvudet lika mycket. Och självklart har jag utvecklat min funktionella teknik och passningsspelet. Om jag ska vara ärlig så brukar det alltid vara någon som säger ”å fan, jag trodde du bara var krigare, men du har ju fötter också” när jag kommer till ett nytt lag. Men jag är en sådan spelare, jag spelar enkelt och håller mig till det jag är bra på.

Har humöret varit ett problem för dig?

– Nja, inte ett stort problem så sett, men ibland rann det över och det blev inte bra för varken mig eller laget. Jag koncentrerade mig på fel saker. Men man blir ett år äldre för varje år och jag tror att efter jag blev farsa så har jag börjat värdera saker på ett lite annat sätt.

ANNONS

Hur?

– Jag är lugnare i mig själv. När man uppfostrar barn så måste man föregå med gott exempel. Min son är och kollar på matcher och då har man det lite i bakhuvudet, man kan inte göra vad som helst.

Vem i Häcken har imponerat mest på dig hittills?

– Alltså, jag tycker att de unga killarna är väldigt bra. Det är ett spelskickligt lag och vi har ju spetskompetens i Alexander Farnerud. Det är bra klass. Och Rasmus Lindgren står för det lugna, han är rutinerad och har varit utomlands i många år. Friberg gör det bra, gnuggar på. Så vi har mycket talang och en bra mix mellan ungt och äldre.

Och tränare Mikael Stahre?

– Ja, det roliga var ju att när jag lämnade Blåvitt så tog ju han över. Så jag fick inte möjlighet att jobba under honom då. Men han har kommit in och är energisk. Han vill mycket och jag som spelare lever också mycket på den här energin och attityd och sånt. Han är tydlig i det han vill och väldigt verbal. Det smittar av sig på spelarna.

Så ni har bra spelare och en bra tränare – vad krävs då för att det ska bli en bra säsong också?

ANNONS

– Vi har pratat väldigt mycket om motivation och arbetsvilja. Det måste man ha, det är grunden. Allt måste klaffa, men man måste ta jobbet först, och sedan får man utrymme för individuella prestationer.

Och själv då – vad har du för visioner och drömmar?

– Jag vill vinna något. Och jag tror på Häcken som förening. Vi har tillräckligt bra trupp för att vara med och kriga i toppen. Sedan gäller det att vara ödmjuk inför uppgiften och vi ska framför allt förbättra oss från förra året. Den placeringen var lite för låg för att vara Häcken. säger Alexander Faltsetas.

ANNONS