Falk: "Det känns nästan lite overkligt"

Jennifer Falk är nominerad till årets målvakt på Fotbollsgalan. – Jag har knappt fattat det än, jag tror inte jag kommer kunna ta in det förrän jag sitter där på galan, säger GFC:s målvakt.

ANNONS
|

Kopparbergs/Göteborg FC var det tredje tätaste laget bakåt under årets säsong i damallsvenskan. En stor anledning till den imponerande defensiven var Jennifer Falk. 23-åringen, som anslöt till GFC från Mallbacken inför årets säsong, har varit en stabil sista utpost hos tabellfemman. Och Falks prestationer har inte gått obemärkt förbi. Först fick hon under hösten chansen i Pia Sundhages landslagstrupp och för en tid sedan stod det också klart att Falk har nominerats till årets målvakt på Fotbollsgalan.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men det känns helt otroligt och nästan lite overkligt, säger målvakten, som kommer vara på plats i Globen i kväll när vinnaren ska koras.

ANNONS

Och hon beskriver att det var starka känslor när hon fick beskedet att hon var en av tre som juryn valt ut.

– Jag såg att jag hade fått ett "Grattis-sms" och jag fattade ingenting. Så jag gick in och kollade och så såg jag att jag var nominerad. Då blev man verkligen både stolt och glad.

Varför tror du att juryn nominerade dig?

– Det har gått bra för mig i seriespelet. Jag har fått spela många matcher och vi har inte släppt in särskilt mycket mål. Det är väl kanske därför jag är med.

Är det här din bästa säsong hittills i karriären?

– Jag har haft tre säsonger i allsvenskan. Alla har varit så himla olika. Men det är klart, jag känner att jag har blivit bättre och jag höll fler nollor i år än tidigare, trots att jag spelade färre matcher. Men förra året kändes det som att jag gjorde fler coola och viktiga räddningar. Det är svårt att säga om det här är min bästa säsong, men det har åtminstone varit den mest stabila.

Vad i ditt spel är det framför allt som du tycker att du har förbättrat?

ANNONS

– Det är lite av varje. Höjdspelet har vi jobbat mycket med och att styra backlinjen och vara delaktig hela tiden.

Samtidigt som Falk tycker att hon har utvecklat mycket i sitt spel menar hon att det fortfarande finns bitar som hon måste förbättra - om hon ska ta nästa steg.

– Jag vill höja min lägstanivå och minimera mina misstag. Det är framförallt det jag tänker på.

Övriga damer som nominerats i kategorin årets målvakt är Piteå IF:s succékeeper Hilda Carlén och landslagets förstamålvakt Hedvig Lindahl, Chelsea Ladies FC, som i somras var en av hjältarna i det OS-lag som bärgade silver.

– Det är väldigt tuff konkurrens, säger Falk.

Hur ser du på dina möjligheter att vinna priset?

– Inte särskilt stora, haha.

ANNONS