Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: SIMON HASTEGÅRD
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Försvararens utspel: "Hejar på Australien"

De tre högst placerade europeiska lagen i VM får spela OS. Därför ser Hanna Glas gärna att Norge får respass i åttondelsfinalen mot Australien.
– I dag hejar vi på Australien, säger försvararen.

VM är inte bara ett mästerskap som avgör vilka som är bäst i världen. Mästerskapet i Frankrike fungerar också som kval till följande OS, i Tokyo 2020.

Det innebär att de tre europeiska lagen som tar sig längst i VM därmed kan kvittera ut en OS-biljett.

För svensk del lever hoppet om att nå turneringen som 2016 slutade med silver efter bragdmatcher mot USA och Brasilien på vägen fram.

Blågult är för tillfället ett av åtta kvarvarande lag från Europa när VM-turneringen kliver in i det första slutspelsstadiet.

"Hejar vi på Australien"

Negativt för Sverige är dock att samtliga åttondelsfinaler innehåller ett möte mellan europeiskt lag och ett icke-europeisk lag. Det innebär att det i teorin skulle kunna vara åtta europeiska länder kvar till kvartsfinalstadiet.

Men att det ska bli så många hoppas inte Hanna Glas.

"I dag hejar vi på Australien"

När Norge och Australien på lördagskvällen gör upp i åttondelsfinalen är högerbacken tydlig med var hon har sina sympatier.

– Självklart. I dag hejar vi på Australien!

Hon fortsätter:

– Nä, men det är klart att man har en tanke om det i bakhuvudet, även om vi försöker fokusera på vår match. Men i de andra matcherna hejar vi på de icke-europeiska länderna.

Högerbacken är säker på att norskorna resonerar likadant när det gäller vilka de vill ska gå vidare av Sverige och Kanada.

– De tänker nog samma.

Att ha en OS-kamp i VM ser Glas som speciellt.

– Det är lite med i bakhuvudet. Vi har OS också som en vision. Men vi vet att vi först måste vinna den här matchen för att ha en chans.

Sverige har aldrig någonsin missat ett OS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.