Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Första tävlingsmatchen i Stahres comeback: ”Härlig känsla”

Blåvitt tar emot Elfsborg i den allsvenska återstarten.
Då är IFK Göteborgs nygamla tränare Mikael Stahre taggad snarare än nervös.
– Jag får inte betalt för att vara glad, ledsen eller nervös, säger han.

Mikael Stahre har varit IFK Göteborgs huvudtränare i över en månad, men fortfarande inte styrt laget i någon tävlingsmatch. Utnämningen kom lägligt – eller välplanerat. Tiden som den nygamle tränaren fått med laget har varit värdefull, särskilt eftersom det här är första gången i sin karriär som Stahre tar över en klubb mitt under pågående säsong.

– Vi har kunnat ha ett läger, det har varit nästan som en miniförsäsong. Hade det varit mitt i ett seriespel – med bara två träningar inför nästa match – hade det nog känts mer annorlunda.

Att komma till en förening han sedan tidigare är bekant med har också varit fördelaktigt.

– Jag är förankrad här sedan många år tillbaka. Det finns några spelare jag haft tidigare, och jag känner sportchef och klubbdirektör. Jag kan IFK Göteborgs DNA – på så sätt blir det lättare.

Tusentals supportrar på läktaren

Det är inte bara vem som står vid spelarbänken och ropar som skiljer sig från vårens allsvenska matcher. Också vilka som ropar på läktaren. Eller snarare hur många. För enligt de lättade restriktionerna kommer det nu finnas möjlighet för 10 000 supportrar att befinna sig på Ullevi för matchen.

– Det är klart att det ger en extra dimension att spela med publik. Så är det bara. För fotbollen i allmänhet och IFK Göteborg i synnerhet som med en stor supporterskara har erkänt bra tryck på hemmaarenan. Det är någonting speciellt.

För Stahre, som hade ett sabbatsår 2019, var det senast på hösten 2018 som något av hans lag spelade inför en storpublik. Då i MLS, som tränare för San Jose Earthquakes.

– Det ska bli jäkligt kul, säger Mikael Stahre som förutom matchen också firar sin 46:e födelsedag under måndagen.

Sex kryss – på åtta matcher

IFK Göteborgs vårsäsong präglades av oavgjorda resultat. Sex av åtta matcher – däribland de fem senaste – slutade med kryss. Laget befinner sig därför på en blygsam tiondeplats i tabellen.

– Vi börjar med att vinna nästa match, men det är klart att IFK Göteborg aldrig vill vara i botten eller i mitten. IFK Göteborg vill vara högre upp, samtidigt får man fokusera på att vinna varje match. Men det är klart att våra ambitioner är högre än där vi ligger i dag.

Trots en säsongsinledning som doftade mellanmjölk upplever inte Stahre att han på något sätt har behövt höja spelarnas energi.

– Jag känner det inte som att jag kommit till någon stukad grupp. Det hade varit skillnad om man hade haft åtta förluster, men nu var sista upplevelsen en bra poäng mot Djurgården på bortaplan.

Känner du några premiärnerver?

– Jag får inte betalt för att vara glad, ledsen eller nervös. Men det är klart att det finns en anspänning, det gör det inför varje match. Men kanske några procent extra eftersom det är första matchen med nytt lag. Jag har en positiv och härlig känsla men elitmatcher är alltid förknippade med en prestationsdel så det gäller att vara bra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.