Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blindheim blev historisk när hennes lag Sotra vann seriepremiären i Norge med 3–2. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Blindheim blev historisk när hennes lag Sotra vann seriepremiären i Norge med 3–2. Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Första kvinnliga tränaren i norsk toppfotboll

Renate Blindheim har skrivit historia. Hon är den första kvinnan som leder ett herrlag i norsk toppfotboll och under lördagen tog de sin första seger.
– Det var väldigt trevligt, sade Blindheim till VG efter matchen.

26-åriga Blindheim blev minst sagt historisk när hon den 19 juni tog över som huvudtränare för division 2-laget Sotra. Ingen annan kvinna har varit tränare i ett division 2-lag eller högre rankat lag, i Norge, någonsin. Något som Sportbladet tidigare uppmärksammat.

– Jag tror att det finns några som ser det som överraskande och konstigt, det finns säkert några som inte tror på det. Men jag hoppas att någon tror på mig, sade Blindheim till NRK i samband med att hon blev klar som ny huvudtränare för Sotra.

Lyckades vinna första matchen

Den första matchen i serien blev minst sagt en succé för henne i det nya tränarjobbet och för laget när de fick dra igång säsongen under lördagen. Matchen slutade 3–2 till Sotra när de mötte Larvik.

– Jag tror att vi ska ha en realistisk syn till var vi är, men det var tre väldigt viktiga poäng, speciellt sett till hur säsongen är, sade Blindheim till VG efter matchen.

Renate Blindheim har själv ett förflutet som fotbollsspelare och har spelat ett flertal U-landskamper för Norge. Men efter att en skada i foten tvingat henne att lägga spelarkarriären på hyllan, satsade hon i stället på att bli tränare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.