Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: KRISTER ANDERSSON
Bild: KRISTER ANDERSSON

Förslaget: Förbjud spel på matcher i lägre divisioner

Här är Spelinspektionens nya förslag för att få bukt med matchfixningsproblematiken i Sverige.
I ett nytt förslag ska spel på bland annat träningsmatcher förbjudas, liksom vadhållning på matcher under de fyra högsta divisionerna.
– Det är svårt att övervaka och kontrollera den verksamheten, säger Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning på Spelinspektionen.

Spelinspektionen har som uppdrag att säkerställa den svenska spelmarknadens säkerhet och laglighet.

Sedan den nya spellagen infördes 1 januari 2019 har myndigheten jobbat med föreskrifter mot matchfixning.

Under fredagen skickades ett nytt förslag in till Branschföreningen för Onlinespel, Spelbranschens riksorganisation, Riksidrottsförbundet och Svenska Fotbollförbundet.

I det nya förslaget ska det bli förbjudet att erbjuda spel på alla tränings- och vänskapsmatcher, samt på spel i lägre divisioner än de fyra högsta i det svenska seriesystemet.

– Vi ser att det finns en problematik med vadhållning i lägre divisioner. Det är svårt att övervaka och kontrollera den verksamheten, det är låga ersättningar till spelarna och riskerna är stora för manipulation. Det har inte minst visat sig under den här perioden med pandemin, säger Katarina Abrahamsson, samordnare mot matchfixning på Spelinspektionen.

Varför just de fyra högsta divisionerna?

– Vi ser och hör utifrån vad man rekommenderar från Svenska Fotbollförbundet och möjligheterna till övervakning av matcherna. Därför har vi satt gränsen där, säger Abrahamsson.

"Sannolikt med med ytterligare begränsningar"

De fyra högsta divisionerna gäller även som gräns för spel på internationella matcher på klubbnivå och Svenska cupen. Dessutom är det endast tillåtet att erbjuda spel på U21 och A-landslag.

Riksidrottsförbundet välkomnar förslagen. I ett pressmeddelande skriver förbundets ordförande Björn Eriksson:

"Det är mycket glädjande att Spelinspektionen har lyssnat på idrotten och förstått att riskerna för matchfixning är mycket större i lägre divisioner. Att Spelinspektionen börjar med fotboll och att det kan utökas med andra idrotter är ett utmärkt arbetssätt för att få hög träffsäkerhet i föreskrifterna."

Det nya förslaget har som tidigare generella regler som gäller alla idrotter, men kompletteras med förbudet för vadslagning från division 3 och nedåt i fotboll.

Förhoppningen är att förslaget ska bli lag redan till hösten och kan komma att omfatta även andra sporter än fotboll.

– Det kan bli aktuellt. Vi ser att det förekommer manipulation i andra sporter och det är sannolikt att vi återkommer med ytterligare begränsningar, säger Katarina Abrahamsson.

Björn Eriksson:

"Det är klokt av Spelinspektionen att börja med fotbollen som är mest utsatt. Men det är inte bara en fotbollsfråga. De andra förbunden vars idrott det spelas mycket på har också gjort sina förslag på vilka spel som borde förbjudas. Så vi står redo att hjälpa Spelinspektionen att addera fler idrotter till föreskrifterna."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.