Bettan Andersson menar att det inte finns mer resurser att lägga på föreningslivet än vad som görs i dag. Bild: Bildbyrån.
Bettan Andersson menar att det inte finns mer resurser att lägga på föreningslivet än vad som görs i dag. Bild: Bildbyrån.

Förslaget: 2 miljoner till utsatta områdena

Fotbollen ropar på hjälp från politiken. Stadens svar: 2 miljoner extra till utsatta områden.  – Jag förstår ärligt talat inte att man inte är beredda att satsa mer, säger Göteborgs Fotbollsförbunds kanslichef Ulf Carlsson.

ANNONS
|

Siffran, 2 miljoner mer i administrativt stöd till utsatta områden, presenterade den rödgrönrosa kommunledningen i sitt budgetförslag för 2018.

– Idrotten behöver mer hjälp med administrativt stöd, billigare lokaler och utbildning. Men staden har inte 50 miljoner att plussa på, då skulle man ta bort ifrån något annat och de pengarna finns inte. Vi har synliggjort att vi tycker det är viktigt, säger Idrotts- och föreningsnämndens ordförande Bettan Andersson.

Göteborgs Fotbollsförbund har i ett treårigt projekt testat att ge sina föreningar möjligheten att anställa en föreningsutvecklare, vilket gett goda resultat enligt förbundet. Att anställa en person i samtliga föreningar (såväl idrotts- som andra) i Göteborg beräknas kosta cirka 55 miljoner kronor årligen. Väldigt långt från de två miljoner som det rödgrönrosa budgetförslaget lägger fram som ytterligare investeringar i utsatta områden.

ANNONS

Fotbollsförbundets Ulf Carlsson:

– 2 miljoner räcker i princip till fyra tjänster. Föreningslivet i Göteborg kommun behöver tillföra 25 miljoner årligen för att kunna ta en aktiv roll. För mig – och tror jag de flesta göteborgarna - är detta den enskilt viktigaste framtidsfrågan. Att då inte förse föreningslivet med rätt stöd för en i sammanhanget billig peng vittnar om oförmågan att lyfta blicken.

– Modellen som de vill ha kanske skulle funka men de pengarna finns inte. Vi har tittat vad vi kan göra utifrån förutsättningarna som finns i dag, säger Bettan Andersson.

"Vi håller på och bygger ikapp oss"

Kommunen menar att de har sett behovet. Senast i höst ska aktivitetsbidraget, som är ett av föreningarnas viktigaste ekonomiska stöd och baseras på antalet aktiva och antalet tillfällen, förändras. Socioekonomiska förutsättningar i området föreningen verkar i kommer då att påverka hur mycket pengar man som förening får.

– Jag tror att många av oss skulle vilja stötta föreningslivet med mer. Men under den här investeringsperioden mellan 2016 och 2019 så görs det större investeringar i idrotten än vad det gjorts på många, många år, säger Bettan Andersson och förklarar:

–Vi håller på och bygger nya idrottshallar i Örgryte, Majorna och Frölundaborg. Vi gör väldigt mycket reparationer och underhåll. Vi håller på och bygger ikapp oss.

ANNONS

Tycker du ni gör tillräckligt med de här två miljonerna?

– Nej, det blir en omöjlig fråga att svara på. Vi skulle kunna gör oändligt mycket mer men det här är vad vi har kunnat förhandla fram och gör nu.

Olika syn på förslaget

Fotbollen riskerar att försvinna från vissa stadsdelar i Göteborg. Men Bettan Andersson ser inte Göteborgs Fotbollsförbunds lösning som självklar.

– Det ser olika ut i olika föreningar och då kan man inte säga att det finns en medicin för alla. Vi har börjat med träffar med alla föreningar en gång om året och då har de talat om vad de vill ha hjälp med, säger hon.

–I den kondition som våra föreningar i de socioekonomiskt tuffa områdena befinner sig i så kommer våra föreningar halveras under nästa mandatperiod. För vår del så kommer vi avkräva de politiska partierna svar om hur man ser på de ideella föreningarnas roll i det fortsatta arbetet med folkhälsa och integration, säger Ulf Carlsson.

ANNONS