Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förslag: Blåvitt organiseras om - tvingas byta namn

IFK Göteborg föreslås gå från flersektions- till alliansförening, där de sex sektionerna bildar egna föreningar, med egna organisationsnummer och ekonomier. – Jag tror att det är en fördel för alla parter, säger hedersordförande Gunnar Larsson.

Gunnar Larsson, ordförande mellan 1982 och 2001, har på årsmötets uppdrag lett det arbete som initierades via en motion från fyra av föreningens sex sektioner i mars.

I samband med ett medlemsmöte på tisdag presenteras gruppens rapport, en grupp som förutom Larsson består av Tore B Carlsson, Olof Myhrman, Mattias Schwarz, Anders Almgren och Andreas Johansson.

Dagens sex sektioner – fotboll, friidrott, orientering, skidor, bowling och skridsko – bildar sex ideella föreningar, där dagens enda förening byter namn från IFK Göteborg till IFK Göteborg Fotboll. Övriga föreningar föreslås få samma tilläggsnamn, IFK Göteborg Orientering, IFK Göteborg Friidrott och så vidare.

– Om du går tillbaka till tiden fanns det tidigare ett bidrag från huvudstyrelsen. På senare år har huvudstyrelsen inte haft möjlighet att ge bidrag, sektionerna har tagit hand om sin egen ekonomi, säger Gunnar Larsson.

Förslaget, som innehåller nya och anpassade stadgar, presenteras i sin helhet för sektionsrepresentanter på måndag och för medlemmarna på tisdag.

För att förslaget skall vinna laga kraft krävs att det godkänns på två årsmöten, det ordinarie i mars 2017 och sedan antingen ett extra hösten 2017 eller det ordinarie 2018.

En av initiativtagarna till förändringen var orienteringssektionen.

– Vi tycker att det är ett väldigt bra förslag. Vi ser gärna att det blir ett extra årsmöte hösten 2017, vilket skulle göra att nyordningen gäller från årsskiftet 2018, säger Hans Karlsson, kassör i orienteringssektionen. 

Föreningen knyts ihop av en nyskapad huvudstyrelse – en idrottsallians – med representanter från varje förening. De väljs vid årsmötet.

– Den består inte av fysiska medlemmar, utan det är olika föreningar som är medlemmar. Uppdraget blir att vårda IFK:s historiska arv, vårda klubbmärket och besluta vilka som har rätt att använda IFK-namnet, säger Gunnar Larsson.

Han fortsätter:

– Stadgarna pekar på de olika delar man har att följa. Bryter man mot reglerna kan man bli utesluten.

Gunnar Larsson pekar även på möjligheten att nya specialidrotter kan begära inträde i en framtida alliansförening.

– Tittar man på exempelvis Hammarby, som har ett liknande upplägg, har det tillkommit idrotter. Det är bättre att alla tar ansvar för egen verksamhet, kan utveckla den och jobba mot sponsorer. Och samtidigt ha kvar det som är IFK;s historiska arv, menar Larsson.