Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förre landslagsmålvakten utpekad i skattehärvan

Mattias Asper är en av spelarna som introducerades för skatteplanering - det visar Panamadokumenten. – Det var så jag trodde det fungerade, säger Asper till SVT Sport.

På söndagskvällen avslöjades en stor skattehärva som journalister över hela världen arbetat med i ett år. De så kallade Panamadokumenten visar hur mäktiga personer skatteplanerar med brevlådeföretag i skatteparadis.

En av klubbarna som förekommer i dokumenten är spanska klubben real Sociedad skriver SVT Sport. Sju utländska spelare ska i början 2000-talet ha fått sina löner utbetalade via offshorebolag. Bland namnen finns Mattias Asper.

– Jag var inte speciellt insatt i hur det skedde generellt. Det var så jag trodde det fungerade, eller tror. Det var så jag fick det presenterat för mig, och det var liksom ingenting som var konstigt på det sättet, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Jag hade ingen koll på det på egen hand kan man väl säga, utan det var på det sättet som man gjorde. Och då gjorde jag precis som alla andra gjorde, och det var inget konstigt vad jag förstod på dem. Och jag reagerade inte heller kan man säga.

Mattias Asper ska dock ha gjort en så kallad självrättelse till Skatteverket och på så sätt betalat in skatt i efterhand.

– Jag ville vara rak och ärlig mot Sverige också, jag ville liksom inte gömma undan eller göra någonting sådant. Men det var mer att det fanns lite pengar som var där, och då var jag tvungen att visa dem, säger Asper till SVT Sport.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.