USA:s östkust lamslagen av storm

Den massiva snöstormen paralyserar stora delar av USA:s östkust.Omkring 700 000 hushåll är utan ström, medan en meter nysnö har fallit i Massachusetts och Connecticut.

ANNONS
|

Tre personer rapporterades ha omkommit på lördagen till följd av snöstormen som stoppat stor del av flygtrafiken utefter östkusten, där omkring 2 000 flygningar ställts in, samt tvingat guvernörerna i flera delstater att förbjuda biltrafik.

Biltrafik förbjuds

Guvernören Deval Patrick i Massachusetts, där storstaden Boston ligger, har förbjudit all trafik på delstatens vägar. Han gjorde undantag för ambulanser, brandbilar och andra räddningsfordon. Men förare som bröt mot körförbudet riskerar upp till ett års fängelse.

I Connecticut införde guvernören Dannel Malloy förbud mot privattrafik på vissa motorvägar, och även i Rhode Island infördes begränsningar av guvernören Lincoln Chafee.

Vädermätningar visar att från 60 centimeter, och upp emot en meter, nysnö har fallit och att vindbyar längs kusten har nått nästan orkanstyrka. Risk för snödrev och yrsnö fick nationella vädertjänsten att varna de tiotals miljoner som bor i New England och New York för att resande kan vara "extremt riskfyllt eller omöjligt".

ANNONS

I Stratford i delstaten Connecticut sade borgmästaren John Harkins att det kraftiga snöfallet är ett av de värsta snöovädren som delstaten sett och att dryga decimetern snö har fallit per timme under natten till i dag.

- Till och med snöplogarna kör fast, sade han.
Bloomberg manar

New Yorks borgmästare Michael Bloomberg, som har fått kritik för hur staden hanterade en snöstorm 2010, manade invånare att stanna inomhus.

- Håll er borta från gatorna och låt bilen stå, sade han och tillade:
- Om ni håller er undan blir det mycket enklare för stadens arbetare att få bort snön från gatorna.

Sammanlagt påverkas runt 25 miljoner invånare efter kusten direkt eller indirekt av stormen.

ANNONS