Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förlust – men här fanns andra vinster

Alla sviter bryts förr eller senare. Efter 883 dagar och 38 matcher utan allsvensk förlust på hemmaplan lämnade IFK Göteborg mot Djurgården Gamla Ullevi utan poäng.

Senast det inträffade var 12 april 2015 då Yoshimar Yotun gjorde matchens enda mål för sitt Malmö FF. Insatsen var inte dålig, men motståndet bättre. Ett antal individuellt svaga sekvenser gjorde inte saken enklare. Jämfört med 2-2-matchen mot Malmö FF före uppehållet saknades vänsterbacken Samuel Adekugbe och mittbacken Kristopher Da Graca.

Utan att peka ut syndabockar har både August Erlingmark, som spelade sin första match från start som mittback, och Billy Nordström, gjort bättre matcher.

2016 gjorde Gustav Engvall ett av IFK:s två mål i segermatchen mot Djurgården på Gamla Ullevi. Nu stod han för förarbetet till Kerim Mrbatis 1-0 och var genomgående en av planens bästa spelare. Till den kategorin hör även Magnus Eriksson och Andreas Isaksson.

Djurgården är efter Malmö FF:s kräftgång på sistone ”bara” sju poäng bakom serieledaren i kampen om guldet. Det är 24 poäng kvar att spela om och därför ingen omöjlighet, även om jag fortfarande lägger mina pengar på skåningarna. Trean Häcken när också realistiska drömmar om Europaspel.

Efter Håkan Ericson, Graham Potter och Olof Mellberg är det kanske dags att kasta in Malmö FF:s tidigare guldtränare, danske Alan Kuhn, i racet om tränarjobbet i Blåvitt från och med 2018. Han var i alla fall på plats på Gamla Ullevi på måndagskvällen. Kuhn är förutom en mycket trevlig person en spelande tränare, som ni förstår vad jag menar.

Alf Westerbergs poängsnitt som IFK-tränare sjönk den här kvällen från 1,71 poäng per match till 1,5. Tabellplaceringen ”övre den av undre halvan” är knappast någon runt laget nöjd med.

IFK Göteborg skall nu och i framtiden satsa på sina egna och förbereda dem på allsvenskt spel. Mot Djurgården var tio av 18 spelare fostrade i den egna akademin, om jag räknade rätt. Kul med Adil Titi, som satt på bänken för första gången. Dessutom Ponus Dahlberg, Billy Nordström, Sebastian Eriksson, August Erlingmark, David Boo Wiklander, Erik Dahlin, Sebastian Ohlsson, Patrik Karlsson Lagemyr och Andreas Öhman. Rätt väg att gå även i kort perspektiv.

Jag har inte gett mig in i frågan, men kan tycka att det räcker med ett ”förening” i IFK Göteborgs framtida klubbnamn. Alltså IFK Göteborg Fotboll. Beslut på kvällens medlemsmöte.

Mot Jönköping på lördag är både Kristopher Da Graca och Thomas Rogne tillbaka i spel.