Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Förening vädjar om lösning

Krossat glas, hundbajs, pizzakartonger och problem att träna de många ungdomslagen i fotboll. Det har varit verkligheten för ungdomsledarna i Lysekils AIK i flera år. Nu har man bestämt sig för att inte längre använda konstgräsplanen.

– Det här påverkar verkligen föreningen negativt, säger Annika Lindberg, ordförande i Lysekils AIK. Vi har varit i kontakt med företrädare från kommunen vid flera tillfällen och pratat om de problem vi har men de åtgärder som vidtagits har inte fungerat. I stället har problemen eskalerat och ungdomsledarna som arbetar på ideell basis vill inte längre träna ungdomslag på konstgräsplanen.

Problemen vid konstgräsplanen är inte nya utan pågått i flera år. Förra året mordhotades en förälder, något som anmäldes till polisen.

– Det är svårt att bedriva ungdomsträning under de här förhållandena, säger Annika Lindberg. Det händer att en del av tiden går åt till att få bort de ungdomar som är på fotbollsplanen när vi ska träna. Tonläget kan vara högt och hotfullt. Det händer också att det kommer personer inspringande på fotbollsplanen under en övning.

Det handlar inte bara om störningar när de 15 ungdomslagen är på träning inför den stundande säsongen. Det förekommer dessutom en hel del nedskräpning, exempelvis krossat glas, pizzakartonger och hundbajs på konstgräsplanen.

– Fotbollsplanen borde ha inhägnats när den gjordes i ordning så att de lag som betalar hyra kan träna i lugn och ro. Det behövs även andra områden i Lysekil där idrott kan bedrivas spontant.

Nuvarande situation kommer att få stora konsekvenser för Lysekils AIK som gick ihop med konkurrensen Slätten för ett år sedan.

– Vi kommer att använda konstgräsplanen i ytterligare ett par månader eftersom vi är tvungna att göra detta. Ett stort problem för oss är att vi inte har några andra planer att använda så tidigt på säsongen eftersom vi inte får tillgång till Gullmarsvallen och lilla Gullmarsvallen förrän om ett par månader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.