Förbundskaptensduellen: ”Han har inte spelat i Alet”

Skytteligavinnare i Serie A. Äh, även Janne Andersson vräkte in mål under sin spelarkarriär.
– Det är två tidigare skyttekungar mot varandra, säger förbundskaptenen inför duellen med Andriy Shevchenko.

ANNONS
|

Sverige mot Ukraina i tisdagens åttondelsfinal. Därmed också Janne Andersson mot Andriy Shevchenko. En hjärnornas kamp vid sidlinjen.

När den kom på tal under lördagens presskonferens konstaterade Janne Andersson snabbt – och med ett leende:

– Det är två tidigare skyttekungar mot varandra.

En på aningen högre nivå ...

– Ja, det får man säga kanske. Han har aldrig spelet i Alet!

Alets IK, där var Janne Andersson kung. 58-åringen är Halmstadsklubbens bäste målskytt genom tiderna. Det ska ha blivit 207 mål på 383 matcher i division 4 och 5.

LÄS MER: Siffrorna: Här är Sverige bäst – och sämst – i EM

ANNONS

Andriy Shevchenko har, å sin sida, vräkt in mål för klubbar som engelska Chelsea FC och italienska AC Milan. Han vann Serie A:s skytteliga i den sistnämnda klubbens färger 2004.

Kan du känna dig avundsjuk på hans spelarerfarenhet, Janne Andersson?

– Nu sitter spelarna och skrattar på rummen för jag har sagt det så många gånger innan, men jag har tränat puttar och knattar och flickor och damlag och herrlag på, höll jag på att säga, alla nivåer. Jag skulle inte vilja vara utan något av det. Det har format mig som ledare och tränare genom alla år. Jag har gjort allt i idrottens tjänst på det sättet och det skulle jag inte ha velat ha ogjort. Men hade jag kunnat få lägga till tio års spelande som proffs i Europa så hade jag jättegärna tagit det. Det tror jag hade varit en jättebra erfarenhet att ha.

Andriy Shevchenko.
Andriy Shevchenko. Bild: RICHARD HEATHCOTE

– Sedan jobbade jag tajt med Jonas Thern i Halmstad i två år. Jonas hade varit hemma i något år från sin proffskarriär. Vi pratade jättemycket. Det var en del som var väldigt bra med Jonas. Jag fick hans syn på väldigt mycket, det han hade med sig från den stora världen som spelare. Det lärde jag mig ganska mycket av.

ANNONS

Kan du bli starstruck när det står en gammal storstjärna på andra sidan?

– Nej, absolut inte. Jag är väldigt, väldigt trygg i hur vi jobbar och att vi är tillräckligt väl förberedda när vi kommer till match. Innan jag blev förbundskapten var jag mer: "Hur ska det här gå?" Man klev in på nya arenor och det var mycket större än allt jag hade hållit på med innan. Men nu, efter att ha gjort det här i fem år, känner jag mig trygg i det.

– Vem som står på andra sidan får vara vem de vill – med stor respekt för dem.

LÄS MER:"Mäster Sören" – mannen som jobbat med tre förbundskaptener

Andriy Shevchenko tog över det ukrainska landslaget 2016. Han har gjort ett bra jobb sedan dess. De blågula gick obesegrat igenom EM-kvalet – och är nu alltså framme i en åttondelsfinal.

Sägas ska också att Andriy Shevchenko har erfarenhet av att besegra Sverige i mästerskapsmatcher. När länderna möttes i EM-gruppspelet 2012 vann Ukraina med 2–1. Shevchenko gjorde båda målen.

Då var dock inte Janne Andersson svensk förbundskapten ...

Fakta: Andersson mot Shevchenko

Ålder:

Andersson: 58

Shevchenko: 44

Klubbar som spelare:

Andersson: Alets IK, IS Halmia

Shevchenko: Dynamo Kyiv, AC Milan, Chelsea FC

Uppdrag som tränare:

Andersson: Alets IK, Halmstads BK, Laholms FK, Örgryte IS, IFK Norrköping, Sveriges A-landslag

Shevchenko: Ukrainas A-landslag

Meriter som spelare (urval):

Andersson: Alets IK mesta målskytt genom tiderna, 383 matcher, 207 mål.

Shevchenko: Ballon d'Or 2004, skyttekung i Serie A 2004, uttagen i FIFA:s världslag 2005, med på World Soccers lista över de 100 bästa spelarna under 2000-talet.

Meriter som tränare (urval):

Andersson: SM-guld med IFK Norrköping 2015, tog Sverige till VM i Ryssland 2018 och till EM 2021.

Shevchenko: Tog Ukraina till EM 2021.

Betyg:

Andersson: 4 – Har uträttat stordåd med det svenska landslaget. Gruppseger och kvartsfinal i VM 2018. Gruppseger och åttondelsfinal i EM 2021 (än så länge). En mästare på att bygga lag och grupper.

Shevchenko: 3 – Var ifrågasatt till en början. Sedan gick Ukraina obesegrat igenom EM-kvalet – och nu ända fram till en åttondelsfinal. Shevchenko har lyckats förvandla och förädla det blågula landslaget.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS