Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Peter Gerhardsson, Frida Östberg och Jane Björck. Bild: LUDVIG THUNMAN

Förbundskaptenens uppmaning: "Gå och titta på lördag"

Damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson är förvisso inte helt objektiv, men tydlig som få:
– Om ni inte har sett en damfotbollsmatch någonsin, gå och titta på lördag.

På lördag spelas sista omgången av Damallsvenskan i fotboll. Förutsättningarna är dramatiska. Tre lag kan bli allt ifrån etta till trea. Ett SM-guld och två platser i Champions League finns i potten.

Bäst utgångsläge har Rosengård som möter Göteborg FC på Ullevi i Göteborg. För skånskorna räcker det med seger för att kamma hem guldet.

LÄS MER: Profilerna om guldstriden – så går det

Näst bäst utgångsläge har tvåan Piteå. Vinner de sin match blir de sämst tvåa. De möter Växjö på hemmaplan.

För att Göteborg skall vinna guld krävs dels seger mot Rosengård, dels att Piteå tar maximalt en poäng.

I Göteborg finns pokal, förbundsordförande (Karl-Erik Nilsson) och förbundskapten (Peter Gerhardsson). Och två lag som tänker ge allt för att avsluta säsongen på bästa möjliga sätt.

– När man står utanför är idrotten oerhört häftigt, med alla känslor inblandade. Nu är det extra mycket känslor, en lördag präglad av enorm glädje och enorm ledsamhet. Du vet aldrig på förhand vilken sida du står på. Det är tre lag i toppen och tre lag i botten, det är oerhört känslosamma drabbningar. Att med de premisserna kunna prestera på absolut toppnivå är tufft, säger damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson.

LÄS MER: "Dags att tänka om – Göteborgsfotbollen bättre än ryktet"

"Inte så många sådana matcher under en karriär"

Nyligen var han med om en liknande erfarenhet.

– Mot Danmark hade vi en direkt avgörande match, ”det är här och nu det skall avgöras”. Man får kanske inte vara med om så många sådana under en karriär, säger Peter Gerhardsson.

– Piteås resa är lite som den vi gjorde i BK Häcken. De når kanske längre än vad vi gjorde. Klubbar som jobbar sig uppåt. Det visar att det går att göra den här resan. Jag tycker också att Göteborg, som är inblandat i bottenstrid ena året och i toppen nästa, har gjort det starkt, säger han.

Peter Gerhardsson har precis som Marcus Lantz bytt från att leda herrlag till att leda damlag.

– En reflektion när det gäller ledarskap är att jag tycker inte att det är någon skillnad på dam och herr, man coachar människor. Marcus Lantz kommer från herr till dam, ledarskap handlar om människor, inte att kasta en ledarstil.

– Jag hade tränat damer i Bälinge, jag kan inte komma ihåg att jag hade olika träningar för tjejer och killar. Ibland finns en machokultur. Det är en av de saker jag absolut inte gillar med ledarskap, det är ett underbetyg om det skulle fungera i idrott.

Flyger till Göteborg

Hur följer du själv avslutningen?

– Jag flyger ned till Göteborg för att se matchen, hade Piteå spelat oavgjort hade vi åkt dit. Jag vill gärna vara där de som vinner mästerskapet spelar. Jag vågar mig inte på någon gissning, det finns andra aspekter jag funderar på. Det är bra för Damallsvenskan med dramatik hela vägen in.

Göteborg FC har fritt inträde på lördag, säljer inga biljetter men vittnar om stort intresse för matchen. Peter Gerhardsson har ett budskap till alla som funderar på att gå på matchen på lördag.

– Jag vill bara uppmana alla i Göteborg att gå på den här matchen. Om ni inte har sett en damfotbollsmatch någonsin, gå dit och titta på lördag. Ni kommer se de här känslorna, ett utomordentligt tillfälle att se två topplag spela. Ett lag kommer vara väldigt glada, ett kommer kanske vara väldigt ledset. Andraplatsen är också väldigt viktig, Champions League börjar bli viktigt, säger förbundskaptenen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.