Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Gerhardsson firade mästerskapsbronset i Göteborg. Med ett leende på läpparna.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Peter Gerhardsson firade mästerskapsbronset i Göteborg. Med ett leende på läpparna. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Förbundskapten Peter Gerhardssons coronauppmaning: Var positiva

Coronapandemin flyttade fram den damallsvenska premiären tre månader. I helgen går startskottet. Samtidigt står klubbarna inför stora utmaningar – med olika lösningar.
– Jag tror att det är viktigt att man vågar stå för en slags optimism, säger förbundskaptenen Peter Gerhardsson.

Som den musikälskare han är hämtas jämförelsen från just den branschen, som under sommarmånaderna i vanliga fall är inne i sin mest intensiva period, men nu mer eller mindre helt står på paus.

– Oavsett roll tror jag att alla har känt att det har varit en ganska tuff period, hur samhället ser ut. Här tror jag att det blir viktigt att sprida glädje och få en positiv attityd över det hela. Det gäller både spelartrupper och ledarstaber, säger det svenska damlandslagets förbundskapten.

LÄS MER: Gerhardsson saknar fotbollen – och konserterna

Några dagar före damallsvenskans första avspark ser Peter Gerhardsson fram emot att åter börja följa seriens tolv lag och de spelare som nu och i framtiden aspirerar på en plats i det svenska damlandslaget.

Han hoppas kunna göra det med glädje.

– Alla människor går igenom tuffa perioder privat och får lära sig att handskas med det. Jag tror att det är viktigt att kliva ut med en positivism. Vi får ändå spela fotboll och göra det vi tycker allra bäst om.

”Ett klassist kosläpp”

Han konstaterar att det inte är så för alla.

– Musik ligger mig nära. Här finns en hel rörelse som inte får uppträda och göra det de vill. I fotbollsvärlden får vi det nu. Vi får hjälpas åt att skapa en positiv anda, även om det fortfarande sker utan publik, säger Peter Gerhardsson.

Den dag åskådare åter bli tillåtna på matcherna förväntar sig förbundskapten starka reaktioner.

– Då får vi ett klassiskt positivt kosläpp. Till dess gäller det att jobba med sig själv och vända det till något positivt. Vi får ändå vara igång, säger han.

LÄS MER: Andersson och Gerhardsson sänker lönerna

Sportsligt jämför han med herrallsvenskan och hur olika lag skapat olika lösningar på frågor kopplat till covid-19 och det komprimerade spelprogrammet.

– Norrköping och Jens Gustavsson har spelat med samma startelva i tre matcher. Jens menar att de har tränat upp sig för att klara två matcher i veckan. Varberg åkte till Malmö med nio nya spelare och tog ett kryss på fräschhet. Hammarby och AIK har ändrat sätt att spela, säger Peter Gerhardsson.

Han fortsätter:

– Corona har gjort att vi tränare har haft väldigt mycket tid att fundera på olika saker, vad vi ska göra, hur vi ska gå in i det. I damallsvenskan får vi se precis samma som i herrallsvenskan, med olika sätt att hantera det.

Hålla spelarna fräscha

Therese Sjögran är sportchef i FC Rosengård och pekar på de begränsade möjligheterna till förberedelser. Särskilt med tanke på förlusten med 2-0 i genrepet mot guldkonkurrenten Göteborg FC.

– Det är svårt att veta var man står. Har man gjort rätt? Det finns inget att luta sig mot, även om det är samma för alla.

Har ni gjort rätt, tror du?

– Helt okej. Vi har en del att fundera på efter matchen i Göteborg. Fysiskt sätt ser vi bra ut. Vi har så pass bra spelare oavsett.

Ni saknade ändå en del bra spelare mot Göteborg?

– Inga ursäkter är bra nog. Vi ska kunna prestera på en högre nivå ändå. Samtidigt, premiären är på lördag, det är då det börjar, säger hon.

LÄS MER: Kristianstads tränare tvingas till paus

För Piteå väntar långa resor och begränsningar i själva återhämtningen.

– De stora utmaningarna vi får nu är att hålla spelarna fräscha. Herrlagen har 25 spelare, vi har inte det. Våra spelare jobbar vid sidan av. De som återhämtar sig bäst, slipper småskador och har bredast och jämnast trupper har en fördel, säger Leif Strandh, sportchef i Piteå.

I herrallsvenskan har hemmafördelen minskat i takt med det uteblivna publikstödet. Damfotbollsexperten och landslagslegendaren Anette Börjesson ser en liknande – om än mindre – effekt i damallsvenskan.

– Piteå brukar ha mycket publik och kommer tappa nu. Göteborg som har några hundra själar tappar inte lika mycket. Damallsvenskan kommer inte känna av detta lika mycket som herrallsvenskan, säger hon.

LÄS MER: ”Jag älskar Gerhardsson – men elva dagar för en landskamp?”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.