Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Förbundet synar Gais storförlust: "Sticker helt klart ut"

Resultatet 7-1 mellan Varberg och Gais i onsdags har hamnat i ett nytt ljus efter det misstänkta försöket till matchfixning riktat mot en spelare i AIK. – Resultatet sticker helt klart ut, säger Anders Hübinette, chefsjurist på Svenska fotbollförbundet.

I onsdags hade förbundets ledning vetskap om matchfixningsförsöket och sent på kvällen togs beslutet att ställa in torsdagens match mellan IFK Göteborg och AIK. I den vevan fick resultatet från Påskbergsvallen beslutfattarnas ögonbryn att höjas ytterligare. Varberg vann matchen mot Gais i Superettan med hela 7-1.

– Det är klart att vi noterat det, resultatet är ovanligt på den här nivån, säger Anders Hübinette, förbundets chefsjurist.
Förbundet ska nu skaffa sig en bild av matchen för att utifrån den ta beslut om man ska gå vidare eller inte.

Vad kan det handla om?
– Det beror förstås på vad vi kommer fram till. Men vi har möjlighet till disciplinära åtgärder och kan förstås också polisanmäla om vi tycker att vi har skäl till det, säger han.

Vad som eventuellt kan bli aktuellt är för tidigt att säga.

– Om vi kommer fram till något och vad vi i så fall kommer fram till behåller vi för oss själva tills vi är så långt framme att vi eventuellt kan gå ut med det. Dels för att inte riskera att förstöra fortsatt utredande, dels för att inte peka ut någon klubb, spelare eller ledare på ett felaktigt sätt, säger han.

Hittills i år har förbundet med matchfixning som fokus tittat på mellan fem och tio matcher, matchen Varberg-Gais hamnar sannolikt också i den granskningen.

Hur många av de misstänkta matcherna har ni gått vidare med?
– Ingen, för utom det nu anmälda försöket –  och där var det faktiskt AIK som stod för själva anmälan. Att vi inte gått vidare i fler fall visar vikten av att ha på fötterna i den här typen av fall, betonar Anders Hübinette.

Vilka matcher har ni synat?
– Det är förstås inget jag kommenterar eftersom granskningarna inte har lett någonstans, säger han.

"Väldigt otäckt och väldigt obehagligt"

Tomas Andersson, ordförande i Gais, är upprörd över att matchfixning letat sig in i fotbollen.

– Väldigt otäckt och väldigt obehagligt, det urholkar allt som idrotten står för. För mig får man gärna skärpa både lag och straff. Det här är förskräckligt, säger han.

På frågan om han ens tänkte tanken om matchfixning efter storförlusten mot Varberg, säger Andersson:
– Nej, inte i första skedet. Jag menar, det blir ibland märkliga resultat. Men dagen efter, när den inställda matchen blev känd, började man såklart fundera. Inte så att jag misstänkte någon eller något, men man funderar ju alltid på om något sådant kan drabba oss, säger han fortsätter:

– Det som händer nu är ett vi än mer ska prata om de här frågorna i klubben så att alla är medvetna om problematiken, säger Tomas Andersson.     

Läs mer om Gais
Mest läst