Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: PETTER ARVIDSON

Förbundet ser över straffskalan efter domarattackerna

Efter helgens två avbrutna matcher har kanslipersonalen på Göteborgs fotbollförbund samlats för att lägga fram förslag på hur miljön kring domarna kan bli bättre 2019. Flera möjliga åtgärder har diskuterats.
– Vi ser att vi kan komma att behöva se över straffskalan, säger kanslichefen Ulf Carlsson.

Två attackerade domare under en och samma helg. Två avbrutna matcher. Miljön runt domarna i Göteborgs lokalfotboll är långt ifrån optimal. Den senaste tidens incidenter har fått Göteborgs fotbollförbund att agera. I måndags hölls en flera timmar lång diskussion om möjliga åtgärder för att förbättra situationen för stadens domare.

– Vi tar ett ordentligt tag om det här, både ur ett kortsiktigt och ur ett långsiktigt perspektiv. Vi jobbar för att få fram ett åtgärdsprogram inför 2019. Fokuset ligger på seniordelen men vi har också fört diskussioner om vilka åtgärder vi kan börja med på ungdomsnivån, säger Ulf Carlsson.

LÄS MER: Domarens rop på hjälp: "Någon kan bli dödad"

Domaren Daniel Eckebrant, som fick ta emot hot under en match i helgen, beskrev utvecklingen som alarmerande när GP pratade med honom på måndagen.

– Jag skulle inte bli förvånad om det inom fem år sker en brutal misshandel av en domare, kanske till och med så att någon blir dödad. Så illa är det.

Ulf Carlsson menar att utvecklingen snarare sakta har blivit allt sämre.

– Det har blivit lite värre. Långsamt så har fotbollsspelarna fått ett sämre beteende. Men det förekom tidigare också, säger han.

Några av de åtgärdspunkter som kansliet diskuterade rör möjliga straffpåföljder.

– Vår dokument Nolltolerans i Göteborgsfotbollen som vi kom fram till 2011 har börjat tappa lite i styrka. Vi måste se över det. Dessutom finns ett jobb på gång med att se över straffskalan. Vi får se över vilka olika typer av bestraffningar vi har, säger Ulf Carlsson.

LÄS MER: Domare attackerad under division 5-match

"Vi är oroliga"

Han lyfter några åtgärder förbundet skulle kunna implementera. Till exempel skulle lag som uppträtt tveksamt tidigare kunna tvingas ha matchobservatörer på plats på sina hemmamatcher. Ytterligare en punkt som diskuterats är ett tredomarsystem i vissa matcher. I dag döms division 6 och 7 enbart av en domare.

Förslagen som kansliet kommer fram till förväntas läggas fram på Göteborgs fotbollförbunds representantskap i december. Därefter kan beslut fattas.

LÄS MER: Dödshotad och misshandlad – vill fortsätta döma

Samtidigt som förbundet räknar med att genomföra några förändring redan till nästa säsong på lokal nivå kommer också några av åtgärderna skickas vidare uppåt i hierarkin till Svenska Fotbollförbundet.

– Det finns saker vi kan göra här lokalt, men alla regler kan inte vara lokala, säger Ulf Carlsson.

Han lyfter också att det finns tecken på att problemen drar sig längre ner i åldrarna.

– Vi är oroliga över det. Spelare som är 13-14 år gamla ... det springer sig nedåt. Det här är jätteallvarligt. På sikt hotar det här fotbollsglädjen, säger Ulf Carlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.