Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Karl-Erik Nilsson (till höger) ger Sebastian Larsson blommor på Ullevi. Bild: JOEL MARKLUND

Förberedde VM-resa – som volontär

2015 representerade Karl-Erik Nilsson Sverige på VM-kvallottningen i Moskva. Efter att ha fått Frankrike och Holland ”gav han upp”.
– Jag förklarade att jag var beredd att komma hit och jobba som volontär. Att vi skulle klara oss vidare från den gruppen såg jag som utsiktslöst, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande nu.

Det svenska herrlandslaget i fotboll är en av VM:s stora överraskningar. Framgången, där England väntar i kvartsfinal på lördag, förvånar även den ytterst ansvarige, förbundsordföranden och Uddevallabon Karl-Erik Nilsson.

LÄS MER: "Tjusningen är att ha representation från världens alla hörn"

Efter att ha landat i Samara under torsdagen bjöd han GP på sina tankar.

– I onsdags var jag tillbaka till S:t Petersburg för första gången sedan julen 2015. Den gången gick jag ur lottningssalen efter att vi fått Holland och Frankrike i gruppen och förklarade att jag var beredd att komma hit och jobba som volontär under VM. Att vi skulle klara oss vidare från den gruppen såg jag som utsiktslöst, säger han och fortsätter:

"Aldrig fått så här mycket kommentarer"

– Sedan fick vi en omöjlig playoff-motståndare och vann en grupp med världsmästarna i. Nu har vi slagit ut ett sjätterankat Schweiz och skall möta England i en kvartsfinal. Jag är så otroligt glad och stolt över vad det här laget och ledarna har gjort.

– Jag blir än mer rörd och tacksam när jag ser vilken otrolig genomslagskraft det har i Sverige, där alla pratar, tänker och lever fotboll nu. Jag har aldrig fått så här mycket kommentarer på SMS och sociala medier.

Vilka är det som hör av sig?

– Det är gamla domarkollegor, nya kollegor från världens alla fotbollshörn, inte bara Europa. Flertalet av dem jag pratar med är glada över att Sverige, som ett förhållandevis litet fotbollsland, lyckas. Det ger hopp och framtidstro för andra mindre nationer.

LÄS MER: Pengaregn över svensk fotboll efter VM-succén

"Vi har tagit dem förr"

– Det är ofta de stora som krigar i toppen. Ett land som är snäppet under genererar mycket positiv energi. Sverige har ett väldigt gott fotbollsrykte i världen. Dels att det var länge sedan sist och vilka skalper vi tagit på vägen hit.

LÄS MER: Förbundet ligger lågt om Anderssons framtid: "Inte livegen"

Vad tror du om England?

– En otroligt häftig motståndare. Engelsk fotboll är välbekant, kopplingarna har funnits länge. Det finns en djup tradition. Samtidigt vet vi att de har en oerhört stor respekt för svensk fotboll.

– Vi har tagit dem förr, förhoppningsvis blir Samara ytterligare en stad vi kan lägga till raden av nya ställen där vi vunnit stora segrar fotbollssommaren 2018.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.