Sverige tog femte raka VM-kvalsegern

Spelet har hackat, men segrarna har trillat in. Mot Slovakien lossnade också målskyttet. Sveriges fotbollsdamer avslutade landslagsåret med femte raka segern i VM-kvalet: 3–0 med mersmak.
– Vi har kontroll genom hela matchen, säger Lina Hurtig.

|

De fyra inledande segrarna i kvalet till fotbolls-VM 2023 blev knappare än väntat för OS-silvermedaljören Sverige. I årets sista landskamp, hemma mot Slovakien på tisdagskvällen, gick det lättare.

Slovakiskorna spelade modigt och försökte hela tiden kortpassa sig ur den höga svenska pressen. Men framåt skapade gästerna i princip ingenting, och till slut stod de inte heller emot bakåt.

Nytt Hurtigmål

Föga oväntat var det Lina Hurtig som spräckte nollan. Juventusanfallaren är i strålande form, låg bakom 2–1-segern mot Finland i torsdags (ett mål och en assist) och rullade iskallt in 1–0 på Slovakien i den 19:e minuten. Framspelningen signerades Johanna Rytting Kaneryd, Häckenyttern som fick chansen från start för första gången i en tävlingslandskamp.

– Det är roligt när det går bra. Jag vet inte vad det beror på, men det är som jag sagt innan, det är målen som har börjat trilla in, säger Hurtig.

Nästa mål dröjde något, men det var mest en tidsfråga. Och ger man Fridolina Rolfö ytor framför det egna straffområdet ber man om problem. Barcelonastjärnan, med ett av världens bästa vänsterskott, ryckte sig loss i den 59:e minuten och lossade bössan. Målvakten Mária Korenciová kunde inte stå emot kraften och styrde bollen via ribban och in i mål.

VM-platsen nära

3–0-målet kom tio minuter senare, och efter fyra raka matcher utan hörnmål – det brukar vara ett av Sveriges vassaste vapen – tog även den negativa sviten slut. Filippa Angeldahl väggade en kort hörna med Jonna Andersson och måttade sedan ett perfekt inlägg mot den bortre stolpen. Amanda Ilestedt nådde högst och nickade in 3–0 till Sverige.

Trots mängder med chanser under matchens sista 20 minuter, blev det inte fler svenska mål. Men väl en stensäker trepoängare.

För även om spelet långa stunder varit en bra bit ifrån hur det såg ut under OS-framgångarna i somras, har det blivit idel segrar för Sverige i VM-kvalet. Efter fem av åtta omgångar har Sverige full pott, 15 poäng, och det ska till en fullständig kollaps om man ska slarva bort gruppsegern som ger en direktbiljett till VM i Australien och Nya Zeeland 2023.

– I alla de här matcherna har vi spelmässigt varit ganska överlägsna. Vi har inte släppt till särskilt mycket i någon av matcherna, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

– Vi har skaffat oss ett fantastiskt bra läge att ta oss till VM.

Kvalet fortsätter för svensk del med matcher mot Georgien och Irland i april, innan det avslutas borta mot Finland i september nästa år.

Fakta: Läget i Sveriges VM-kvalgrupp

1) Sverige, 5 matcher, 15 poäng, +10 i målskillnad.

6 september: Finland–Sverige

Totalt 51 lag deltar i det europeiska kvalet till VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Kvalet avslutas i september 2022, med playoff-spel månaden därpå.

+ De nio gruppvinnarna går direkt till VM.

+ Tvåorna går till det europeiska playoff-spelet, som avgörs genom två rundor i oktober 2022, där två direktplatser och en plats till ett ytterligare interkontinentalt playoffspel, står på spel.