Svensk seger mot Slovakien – Forsberg stor hjälte

Robin Quasion fixade straffen – Emil Forsberg placerade in den. Sverige–Slovakien 1–0. Segern gör att landslaget står på fyra poäng och har ett utmärkt läge att ta sig vidare till åttondelsfinal.
– Totalt sett är jag jättenöjd med segern och våra två första matcher, säger förbundskapten Janne Andersson.
– Spelarna är väl värda att ta en pilsner på vägen hem. Det tänker jag också göra.

ANNONS
|

Saint Petersburg Stadium, det var där det skulle ske. Sverige mot Slovakien, EM-gruppspelets andra match.

Arenan nådde inte kokpunkten vid avspark. Temperatur på 28 grader. Publiksiffra på 11 525.

Förväntningarna som de blågula bar med sig ut från tunneln och in på planen var dock både heta och höga. Resultatet mot Spanien hade varit glimrande (0–0). Spelet inte lika mycket. Nu skulle det se annorlunda ut.

Sverige skulle föra matchen. Ta kommandot. Dominera. Och genom tre poäng kliva mot en åttondelsfinal.

Det var åtminstone tanken. Men ... 37–63 i bollinnehav efter tio minuter. Slovakien ledde festen.

LÄS MER:Hallå alla experter – vad säger ni nu?

Läge för oro? Ja, faktiskt.

ANNONS

Även om Sverige, efter en halvtimme, hade slagit fler passningar än vad de lyckades med under hela mötet med Spanien, även om de också tog över bollinnehavet, så var det bara tillfälligt.

Den första halvleken tillhörde Slovakien. Spelmässigt, chansmässigt.

Marek Hamsik, ni vet han som var i IFK Göteborg under våren, stod i centrum och skapade de två bästa lägena. Först löpte mittfältaren igenom och hade hittat ett skottläge om förstatouchen varit bättre. Därefter fick han chans att skjuta från distans. Över.

LÄS MER:Robin Quaison efter succéinhoppet mot Slovakien: Borde starta

Sveriges offensiv? Kan man säga krampaktig? I alla fall oskarp och otydlig. Det skapades ingenting av något större värde.

0–0 i paus. Det var lite Spanien-vibbar, om än mildare sådana.

– Vi blev lite stillastående och statiska. Slovakien låste oss på ett bra sätt, men det var ingen bra halvlek. Alldeles för undersökande och inte tydligt, analyserar förbundskapten Janne Andersson som tog till orda under halvtidsvilan.

Något behövde göras för att läget skulle förändras.

– När vi kom in hade spelarna samma uppfattning som vi. Det bet inte för oss. Vi sa att nu sätter vi ner klackarna i backen.

Sebastian Larsson:

– Det var inte jättehögljutt. Ganska samlat. Vi tog några minuter och andades. Sedan var det mest Janne som skötte snacket. Det är en trygghet vi har i gruppen. Vi har ofta en tydlig bild som de flesta är överens om. Vi var inte tillräckligt bra innan paus, men gav oss själva chansen att rätta till det.

ANNONS

Quaison kom in och fixade straff

Och visst lyckades Sverige med det.

Andra halvlek, direkt bättre fart. Alexander Isak sköt ett skott som täcktes. Det var början.

Sedan kom den första riktigt stora chansen. Matchminut 59. Inlägg från Sebastian Larsson. Ludwig Augustinsson nådde högst, nickade mot mål och tvingade Martin Dúbravka till en skarp reflexräddning.

Dubbelbyte därefter. In med Viktor Claesson och Robin Quaison.

Sedan kom den andra riktigt stora chansen. Matchminut 67. Inlägg från Mikael Lustig. Alexander Isak nådde högst, nickade mot mål, men såg bollen passera över ribban.

Isak tog sig för huvudet, men kunde glädja sig åt att tillställningen nu såg ut som den skulle. Sverige förde matchen. Tog kommandot. Dominerade.

LÄS MER:Stora hyllningen till Isak: ”En exceptionell talang”

"In med bollen i mål! In med bollen i mål!".

Den svenska klacken vädrade mål. Och målet kom.

Matchminut 75. Robin Quaison gled igenom, petade bollen förbi Martin Dúbravka och gjordes omkull.

Straff.

Emil Forsberg tog hand om bollen. Lade upp den på punkten. Backade tillbaka. Löpte framåt. Och placerade in 1–0 i det högra hörnet.

Blågul ledning.

– Det var väldigt skönt. Vi trivs här. Emil trivs här. Nu har han avgjort två matcher här för oss.

Ja, just det. VM 2018 i Ryssland. Åttondelsfinal mot Schweiz på Saint Petersburg Stadium. Emil Forsberg gjorde matchens enda mål.

ANNONS

Då och nu. Samma sak.

LÄS MER:Emil Forsberg om starka känslorna och hjälterollen

– Jag tycker vi hade samlat ihop till det målet med råge, tillägger Janne Andersson.

1–0-ledningen stod sig matchen ut. Segern innebär att Sverige står på fyra inspelad poäng efter två gruppspelsomgångar. Och att de har ett utmärkt läge att nå åttondelsfinal.

– Totalt sett är jag jättenöjd. Sedan hade jag gärna sett att vi hade gjort något mer mål. Jag hoppas att vi har dem innestående till någon annan match, säger Janne Andersson.

Polen väntar härnäst. På onsdag. Innan dess en resa hem till basen i Göteborg igen.

– Vi har satt oss i ett bra läge och det känns jättebra, säger Janne Andersson.

– Spelarna är väl värda att ta en pilsner på vägen hem. Det tänker jag också göra.

Fakta: Så startade Sverige

(4–4–2): Robin Olsen - Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig Augustinsson (Pierre Bengtsson, 88) - Sebastian Larsson, Albin Ekdal (Gustav Svensson, 88) , Kristoffer Olsson (Viktor Claesson, 64), Emil Forsberg (Emil Krafth, 90) - Marcus Berg (Robin Quaison, 64), Alexander Isak.

LÄS MER:Här är krogarna som visar fotbolls-EM

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS