GFC har fått i uppdrag att ansöka om att kunna korttidspermittera spelare och övrig personal.
GFC har fått i uppdrag att ansöka om att kunna korttidspermittera spelare och övrig personal. Bild: MATHIAS BERGELD

Förslaget: Korttidspermittera spelarna i damallsvenskan

Göteborg FC har fått damallsvenskans uppdrag att ansöka om regeringserbjudandet att korttidspermittera spelare och övrig personal.
– Tillsammans betalade vi 2019 in 40 miljoner kronor till statskassan och är att betrakta som vilka företag som helst, säger Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman.

ANNONS
|

Det var i samband med de damallsvenska klubbarnas möte med Elitfotboll dam på onsdagskvällen som Göteborg FC redogjorde för möjligheten och fick uppdraget att till regeringen ansöka om att på deltid korttidspermittera spelare och ledare.

– Alla idrottslag kan klassas som företag. Vi betalar lika mycket sociala avgifter och arbetsgivaravgifter som vilket företag som helst. Man producerar något, sedan ska man sälja. Vi producerar när vi tränar, vi säljer när vi spelar match. Det är där våra intäkter kommer, säger Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman.

Damallsvenskan är precis som övriga elitserier tills vidare inställda, för klubbarna innebär det uteblivna intäkter, men bestående kostnader.

ANNONS

Täcker upp resten

– Därför kommer vi anta och söka regeringens erbjudande om att korttidspermittera personal. Det gäller både spelare och ledare, säger Peter Bronsman.

Regeringens förslag om korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.

I Göteborg FC:s fall är omfattningen i ansökan 60 procent av en heltid.

Går ansökan igenom innebär det 92,5 procents lön till spelarna i truppen.

– Där går vi i så fall in och täcker upp resten. Spelarna ska inte förlora på det här, säger Peter Bronsman.

Syftet med förslaget, skriver regeringen, är att drabbade företag ska kunna behålla personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.

– När damallsvenskan startar igen står skrivet i stjärnorna. Först ska vi få ordning på virussituationen, som är hemsk. Sedan kommer vi tillbaka med full kraft och engagemang, säger Peter Bronsman.

Lämna in egna ansökningar

De nya bestämmelserna träder i kraft 7 april, men tillämpas redan från 16 mars.

– Därför kommer vi gå in och söka detta och har kontaktat facket. Vi hoppas självklart att detta ska gå igenom. Får vi det hjälper det otroligt mycket, både oss och övriga föreningar i damallsvenskan, säger Peter Bronsman.

EFD utsåg på onsdagskvällen GFC att driva frågan för de damallsvenska klubbarnas räkning.

ANNONS

– Jag kan bara handleda de andra, de får fatta sina egna beslut. Som det ser ut nu kommer varje klubb att skicka in sin egen ansökan, säger Peter Bronsman.

Han utvecklar sitt resonemang.

– När staten säger att evenemang på över 500 personer inte får genomföras tappar vi intäkter, men vi betalar lika mycket avgifter som vilket företag som helst. Hur många vet om att damallsvenskan betalar in 40 miljoner i avgifter till statskassan på ett år? Det är 3-4 miljoner per klubb, konstaterar Peter Bronsman.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS