Duellerna mellan Gais och Öis får vänta till Superettan.
Duellerna mellan Gais och Öis får vänta till Superettan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Försäsongsderbyt ställs in – säkerhet riskerar bli för dyr

Försäsongsderbyt mellan Gais och Öis ställs in, det meddelar Gais under måndagen. Detta på grund av att säkerheten riskerar att bli för dyr för att motivera arrangemanget.

ANNONS
|

Gais och Öis skulle mötas i försäsongsderby i februari. Men så blir inte fallet, det skriver Gais på sin hemsida.

Den huvudsakliga anledningen att förändringen görs är att "det finns en risk att krav på arrangemang och säkerhet skulle bli för dyra för att motivera ett försäsongsderby", som Gais skriver på sin hemsida.

– Att arrangera matcher är förenat med kostnader. Vi arbetar med ett grundläggande upplägg som sedan anpassas efter nuläge och matchens karaktär. Konkreta krav i tillstånd kommuniceras från polisens rättsavdelning närmare match, säger Gais evenemangs och säkerhetsansvarige Annica Dohsé.

Omvärdering av beslutet

Det är redan klart med en ny motståndare för Gais till matchen på Bravida arena den 15 februari. Istället för Öis blir det Östers IF som kommer på besök.

ANNONS

Det finns enligt Dohsé flera skäl till att man värderat om situationen sedan beslutet togs om att möta Öis.

– De nya kraven för 2020 har inte presenterats än. Sedan har de sportsliga ledningarna i de båda föreningarna förändrats sedan matchen bokades, vilket påverkade beslutet att spela mot annat motstånd, säger Annica Dohsé.

Även de förväntade intäkterna har spelat in när försäsongsschemat nu förändrats.

– Det är alltid svårt att uppskatta publiktillströmning på försäsongen. Detta har tagits i beaktning när vi vägt förväntade kostnader mot potentiella intäkter. Generellt är biljettpriserna lägre på försäsongen, säger Annica Dohsé.

Veckan efter matchen mot Öster kommer det bli derby ändå då Häcken väntar i premiären av Svenska cupen. Sedan väntar Häcken även i en träningsmatch 28 mars.

Gais och Örgryte drabbar istället samman i Superettan den 18 maj för första gången för säsongen. Då spelas matchen på Gamla Ullevi.

Gais försäsongsmatcher

25 januari: Varberg Bois, Bravida arena (GP sänder)

1 februari: Lindome, Lindevi (GP sänder)

5 februari: FC Trollhättan, Valhalla

15 februari: Östers IF, Bravida arena

23 februari: Häcken, Bravida arena, Svenska cupen

29 februari: Östersund, Jämtkraft arena, Svenska cupen

8 mars: Eskilsminne, Valhalla, Svenska cupen

14 mars: Norrby, Valhalla

28 mars: Häcken, Bravida Arena, genrep

ANNONS