Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Experterna eniga – tunt bakom Zlatan

Belgien kan vara sista landskampen för några av de svenska spelarna, däribland Zlatan Ibrahimovic. – Han lämnar ett stort tomrum, men också öppningar, säger SVT:s fotbollsexpert Matias Concha.

Kim Källström och Andreas Isaksson har redan berättat att EM blir deras sista tid i landslaget. Samma sak gäller förbundskaptenen Erik Hamrén. Tidigare uppgifter om att Zlatan Ibrahimovic bestämt sig för att sluta i landslaget tillbakavisades av honom själv. Han har dock inte lämnat besked om han tänker fortsätta i höstens VM-kval.

Sveriges nya förbundskapten Janne Andersson tillträder efter EM. Han kommer behöva forma ett i delar nytt landslag. Vilka spelare knackar på dörren? Vem och vilka kan ersätta Zlatan Ibrahimovic?
– För det första behöver det inte vara Zlatans sista landskamp. På det sättet är det en konstig spekulation, säger Matias Concha.

Vilka kommer bakom?
– John Guidetti har gjort det bra när han kommer in. Han visar fin karaktär. Marcus Berg kommer säkert vara med några år. Det är klart, den där riktiga efterträdaren, med det här namnet, men den här erfarenheten, det kommer ta tid innan en sådan kille kommer fram så klart.

Vilka mer ser du?
– Det är de jag har nämnt. De som är här. Det finns säkert flera. Det finns ett par unga i U21-landslaget som är duktiga. Det finns ett par duktiga som inte ens fått chansen. Han (Zlatan) lämnar ett stort tomrum, men han lämnar också öppningar, där folk kan ta plats.

Pontus Farnerud, som är TV4:s expert under fotbolls-EM, är inne på samma linje.
– De som tar över är väl de som finns här nu. Det är Berg, Guidetti och Kujovic som står först i kön just nu, men det kan förändras snabbt. Vi har inte så jättemånga underifrån känns det som just nu.

Ser du någon annan talang från U21-landslaget?
– Inte just nu, inte som är redo att ta klivet. Det är de tre jag sade. Det är lite som det centrala mittfältet, där vi inte har varit tillräckligt bra de sista åren, tycker jag.
– Vi har inte riktigt de spelartyperna för att hävda oss internationellt mot de bästa nationerna. Även om vi gjorde en bra match sist, känns det som att det är vår svaga länk.

Hur ser det svenska innermittfältet ut i VM-kvalet?
– Kim är inte med. Eventuellt Alexander Fransson, som jag skulle vilja ha in i en trupp. Jag har inte koll på allting.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.