Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Experten kritisk till Hammarby: "Jätteförvånad"

När Hammarby valde att anfalla istället för att passa bollen till Häcken, som hade spelat ut bollen på grund av en skadad spelare, och dessutom gjorde ett sent kvitteringsmål var många upprörda. En av dem var C Mores expertkommentator Anders Andersson – som även i efterhand är kritisk till Hammarbys agerande.

Att spela ut bollen över sidlinjen till inkast när en spelare är skadad är vanligt. Lika vanligt är det att ge tillbaka bollen till laget som spelade ut den. Men Hammarbys Jiloan Hamad valde att inte göra just det utan satte igång ett anfall som sedermera ledde till ett kvitteringsmål. 

Situationen ledde till kaotiska scener när upprörda spelare grälade med varandra och efter drygt tio tilläggsminuter blåste domaren av matchen – då hade Häcken avgjort med en sen frispark signerad Paulinho. 

C Mores expertkommentator Anders Andersson var under matchen mycket kritisk till Hammarbys agerande –  en hållning han står fast vid även efter matchen.

– Det är klart att man kan tycka att det är naivt av Häcken att inte vara beredda när Hammarby anfaller men samtidigt var de så inställda på att få bollen. Därför blev reaktionerna så starka och jag blev jätteförvånad att de inte fick bollen. Det blev inte så snyggt när Hammarby gjorde mål, säger han och fortsätter:

 – Jag har aldrig varit med om det här tidigare. Det var inte fair.

"Då borde man meddela Häcken det"

Hammarby å sin sida menade att Häcken maskade under en stor del av den andra halvleken. Ett argument som Anders Andersson bara delvis köper.

 – Det finns en poäng i att om Bajen tycker att Häcken maskar och kastar ut bollen därför känner att de inte behöver ge tillbaka den. Men då borde man meddela Häcken det i stället för att utnyttja det, säger Andersson.

Enligt reglerna behöver ett lag inte passa ut bollen när spelare ligger ner utan då är det domarens beslut att blåsa eller inte. Då gäller det framförallt huvudskador och det är därför fortfarande vanligt att ett lag spelar ut bollen ändå.

"Det är ofta det lag som leder som får ont"

Trots att Hammarby ansåg att Häcken maskade tycker Andersson att laget ändå gjorde fel.

 – Det är ofta det lag som leder som får problem och har ont och det är klart att det är frustrerande för motståndarna. Men som det är nu förstår jag Häcken-spelarnas reaktion. De räknar med att man håller den oskrivna regeln, säger han. 

Samtidigt är expertkommentatorn positiv till att ändra den oskrivna regeln.

 – Att komma överens om att man inte behöver kasta tillbaka bollen kan vara ett sätt att lösa problemet med maskning. Om en spelare från Hammarby hade varit skadad och Häcken hade spelat ut bollen är det en sak men när det egna lagets spelare ligger ner kan jag tycka att man inte alltid behöver spela ut bollen. Skulle man välja att kasta ut bollen ändå och samtidigt räkna med att motståndarna inte spelar tillbaka bollen är det helt okej för då vet alla om det, säger Anders Andersson.