Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elin Rubensson. Bild: SIMON HASTEGÅRD
Elin Rubensson. Bild: SIMON HASTEGÅRD

Europeisk VM-dominans hotar Sveriges OS-chanser

Sju av åtta kvartsfinallag i fotbolls-VM är från Europa. Det tvingar Sverige att inte bara slå Tyskland för ett avancemang till semifinalen, Blågult måste också besegra tyskorna för att få spela OS 2020.

De europeiska framgångarna fortsätter i fotbolls-VM. Sverige har sedan tidigare slagit ut Kanada och Frankrike såg till att förse Brasilien med samma öde. Under tisdagskvällen skickade Italien ut Kina och därefter avslutade Lieke Martens Japans VM-turnering med sina två mål i 2–1-segern som säkrade avancemang för Nederländerna.

När kvartsfinalmatcherna inleds så är USA det enda utomeuropeiska laget som fortfarande lever i turneringen.

– Det har ju hänt mycket ute i Europa, detta året framför allt, säger Göteborg FC- och landslagsmittfältaren Elin Rubensson till Expressen.

Det är dock lite av en mardröm för Sverige.

"Handlas såklart om OS-platser"

Nästa år arrangeras nämligen OS i Tokyo och dit kvalificerar sig enbart de tre bästa europeiska nationerna från fotbolls-VM. Det innebär att Sverige alltså inte bara behöver slå sina mardrömsmotståndare Tyskland för att hoppet om en VM-medalj ska leva.

Man måste också göra det för att inte missa de Olympiska spelen, eftersom att det står klart att minst tre europeiska lag kommer spela semifinal i VM.

– Det handlar så klart om OS-platser men vi ska gå så långt som möjligt här och sen får vi se hur långt det räcker, säger Elin Rubensson till Expressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.