Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gunnar Larsson begravdes under torsdagen i Domkyrkan. Bild: DANIEL STILLER

Ett sista farväl av Gunnar Larsson – i en märklig tid: "Det hade varit helt fullt"

Massvis av människor ville ta farväl av Gunnar Larsson – men det nya coronaviruset begränsar möjligheten att i dessa tider kunna ta ett sista avsked.
– Vi hade nog kunnat fylla Ullevi, säger begravningsentreprenören Gillis Edman halvt på allvar och halvt på skämt, när han beskriver det enorma engagemang som funnits runt Gunnar Larssons begravning.

På torsdagseftermiddagen fördes IFK Göteborgs hedersordförande Gunnar Larsson, som även är starkt förknippad med Göteborgspolitiken och Socialdemokraterna i synnerhet, till sin sista vila.

Det nya coronavirusets numerära begränsningar kring sammankomster gjorde dock att det i stort sett endast var närmast anhöriga som fick närvara i Domkyrkans bänkrader. För även vid sista avskedet gäller förbudet mot sammankomster över 50 personer.

– Annars hade det varit helt fullt här, säger begravningsentreprenör Gillis Edman som tillsammans med kollegorna på Gillis Edman – Begravningsbyrå och juridik, ansvarade för Larssons avskedsstund.

Han fyller i:

– Vi hade nästan kunnat ha det på Ullevi också.

Det är sagt halvt på skämt, men också med en hel del allvar.

Gunnar Larsson var omåttligt uppskattad och populär. Att många kände för Larsson och är tacksamma för det han har gjort både för staden Göteborg och föreningen IFK Göteborg har inte gått att ta miste på.

Gillis Edman beskriver hur massvis av människor har hört av sig och haft frågor om Larssons begravning. Och framme vid altaret syntes mängder av blomsterarrangemang och texthälsningar.

– Byrån har blivit oerhört kontaktad, men alla har varit förstående för hur läget är i nuvarande stund.

"Kan vara nära honom ändå"

Många som hade en önskan om att säga farväl berövades alltså den möjligheten på grund av viruset. Men för att de som inte närvarade ändå skulle kunna deltaga tillät familjen att begravningen livesändes på begravningsbyråns hemsida.

– De har varit generösa som låtit alla som vill titta på det här, tack vare det och tekniken var det möjligt. Det gör att man kunnat vara nära honom ändå.

Edman som själv har träffat på Larsson genom åren är inte förvånad över det stora engagemanget som hans bortgång har väckt.

– Han var inte bara en kommunpamp och idrottspamp. Han var en oerhört levande och trivsam människa. Vi stötte på varandra och det var alltid väldigt öppensinnat. Där fanns inga visir. Han visste vad han ville, men han var omsorgsfull. Han hade mycket ansvar för Göran Johanssons (socialdemokrat och under många år kommunstyrelsens ordförande i Göteborg) begravning som jag också skötte. Då fanns det också en gammal fotbollsspelare som hade gått bort som inte hade några anhöriga. Han var bortglömd och låg på ett bårhus – då tog Gunnar tag i det också och skötte den gamla mannens begravning med samma omsorg som han skötte Görans. Det tycker jag säger någonting.

Nu har Gunnar Larsson själv alltså gått ur tiden, detta i sviterna av covid-19.

Och sedan coronaviruset tagit ett fast grepp om världens samhällen har många fått säga hej då till sina anhöriga, vissa har fått göra det utan begravning. Andra har inte kunnat finnas vid sina kärastes sida innan det sista andetaget, det här med tanke på risken för smittspridning.

Corona har satt svåra spår

Att Gunnar Larssons familj fick ha den här stunden gör Edman glad.

– Det gäller att få det goda rummet för ett riktigt avsked, för det är så viktigt för många. Och det är klart att för de som stod Gunnar Larsson allra närmast så är det här viktigt, säger Edman som också berättar att coronakrisen har inneburit stora förändringar för begravningsbranschen.

– Varje begravning är unik vare sig det är 1 000 människor eller 20 där. Varje gång är det en människas liv som ska formas i en högtid. Så sett är det ingen större skillnad nu mot vanligtvis. Men det som är svårt i dag är att det finns så tydliga gränser.

Han tillägger:

– Och även att man inte har fått röra vid en människa som har gått bort ... det har man äntligen släppt på. Så det får man. Man får tvätta och sprita sig efteråt.

Själv har han sysslat med begravningar i snart 45 år. Han menar att det finns lärdom att dra av alla svåra och extraordinära tider.

– En gång ska vi minnas detta. Jag som har hållit på länge minns Backaplansbranden, Estonia, spårvagnsolyckan, tsunamin. Starka situationer som vi hanterade. Det måste vi. Det här kommer finnas med mig också. Jag har lärt mig oerhört mycket, att fånga ögonblicket i livet. Arbetar man med detta i snart 45 år blir man nog lite positivt betänksam för vad som är viktigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.