Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: GP/Bildbyrån

Ett katastrofalt avstamp för 2018

Nu måste IFK Göteborg se sanningen i vitögat. Här är en hjälp på traven.

Låt oss istället för att strö salt i såren se sanningen i vitögat. 2017 är den poängmässigt sämsta säsongen för IFK Göteborg sedan 16-lagsserien infördes 2008, placeringen den sämsta sedan 2002 och den femte sämsta sedan allsvenskan startade 1924, publiksiffran i avslutningen mot Sundsvall var den lägsta på hela säsongen och förlusten den största på Gamla Ullevi sedan 0-4 mot Djurgården 2011.

IFK Göteborg har mig veterligen aldrig avslutat en allsvenska med tre raka förluster, moralen i avslutningsmatcherna har varit bristfällig, kvaliteten på spelet ytterst begränsad, ljuspunkterna nästan inga.

Om vi trots allt skulle ge oss på att vara uppriktiga kan man hävda att ”det är för dåligt”, på gränsen till uselt och att det som språngbräda inför 2018 är katastrofalt.

Bäst ur ett blåvitt perspektiv under de 90 minuterna, när Sundsvall jagade nytt allsvenskt kontrakt, var de tappra IFK-supportrarnas ramsa ”sista målet vinner” vid ställningen 0-3.

Att ge sig in i några detaljerade individuella analyser låter sig inte göras, skall inte göras efter en sådan här match.

Det var, för protokollets skull, kul att Sebastian Ohlsson äntligen fick starta en allsvensk match, att Erik Gunnarsson fick göra allsvensk debut.

Nu var visserligen både Vajebah Sakor och Sebastian Eriksson avstängda och August Erlingmark skadad, men Mix Diskerud och Sören Rieks – som båda har utgående kontrakt – orkade inte bära IFK Göteborg den här eftermiddagen.

Det fanns dock de som var sämre.

Några få minuter efter slutsignalen kom beskedet som fick några att jubla på Gamla Ullevi. Sundsvall passerade i sista omgången Jönköping Södra i tabellen och slipper kval.

BK Häcken missar Europaspel trots fjärde segern mot Malmö FF på Swedbank Stadion i allsvenskan de sex senaste åren. En imponerande avslutning, som inte räckte hela vägen. Det finns dock mycket att vara stolt över. Som näst bästa serieplaceringen någonsin. 

Gunnar Gren-statyn ”tacklades sönder” och forslades bort från sin plats utanför Gamla Ullevi i juni för lagning. Den är ännu inte återbördad, men nu finns ett besked: Gren är tillbaka till premiären 2018.

Ett enmotorigt propellerplan cirkulerade före och under matchen ovanför Gamla Ullevi med skånskt banderollbudskap: Två stjärnor följt av texten Mesta mästarna. Ändå humor, samt tecken på visst lillebrorskomplex. I den här staden räknar vi bara Europatitlar. Det är sedan gammalt.

Alf Westerberg som tränare för IFK Göteborg bör för övrigt stanna vid en tillfällig lösning. Hans poängsnitt på 15 matcher landar på 1,27. Hans förmåga att vända detta i vinter är rimligtvis mycket begränsad. Därför, Mats Gren, får du leta vidare.