Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Ett fantastiskt initiativ"

Kim Källström spelade själv Gothia Cup som ung. Nu är han tillbaka som initiativtagare till en ny klass som vänder sig till spelare med funktionshinder. I går inleddes kvalificeringsspelet på Kviberg.

– Voilà! Super! Allez!

Samtidigt som Jean Luc Bouchaud manar på sina spelare i Olympique Lyonnais har någon smugit sig upp vid avbytarbänken.

– Kim!

Spelarna hoppar upp från bänken och flockas runt Lyon-spelaren. Kim Källström lägger en arm runt Mourad Boughanmi och får en stor kram tillbaka.

– Vi visste att han skulle komma hit, berättar tränare Jean Luc. Det var en hemlighet som bara vårt lag fått reda på, eftersom vi tillhör samma klubb som Kim.

Spelarna har träffat honom tidigare, och han är viktig som inspiration och stöttepelare för laget.

Olympique Lyonnais består av spelare från fem skolor, är blandade åldrar och har spelat tillsammans i fyra-fem månader. Frankrike är en av sju deltagande nationer i Kim Källström Trophy, där totalt 20 lag spelar. Turneringen är ett samarbete mellan Gothia Cup och Special Olympics, en internationell organisation som riktar sig till ungdomar med funktionshinder.

– Går det bra? Inte? Nej, men det är inte det viktigaste.

Kim går förbi de två svenska lag som möts på planen intill.

Just i dag är hans ord extra sanna, eftersom matchresultatet inte har betydelse. Under turneringen gäller nämligen Special Olympics internationella regler, som säger att gruppspelet föregås av en så kallad divisioneringsrunda. Lagen bedöms under matcherna, varpå en kommitté inför gruppspelet delar in dem i fyra jämna divisioner med fem lag i varje. Det handlar enbart om hur lagen spelar – vinster och mål är oviktiga i sammanhanget.

Fransmännen spelade en jämn öppningsmatch, men fick se sig besegrade av Lunds HIF med 1–0. Lunds handikappidrottsförening är en stor organisation, som både bedriver verksamhet i ett flertal sporter och anordnar resor för sina medlemmar. Nyligen var de 50 stycken som åkte till Kanarieöarna på semester.

– Vi vill framhålla den sociala biten, säger Calle Ankell, en av lagledarna. Våra resor handlar inte bara om idrott. En sådan här turnering betyder minst lika mycket för det sociala.

Hemma i Skåne leder Lunds HIF sin serie – de kommer till Göteborg med en svit på sex vinster i bagaget. Laget har spelat tillsammans i flera år, men såklart laddat extra för Gothia Cup och Kim Källström Trophy.

– Det är ett fantastiskt initiativ av Kim Källström - en stjärna som ger något tillbaka, avslutar Calle Ankell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.