Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Eskilstunas passning inför finalen: ”Behöver ett årsbästa”

BK Häcken är storfavorit att vinna första titeln i nya skruden. Motståndaren Eskilstuna United vet vad som gäller.
– För att vinna behöver vi ett årsbästa som lag både vad gäller försvarsspel och anfallsspel, säger Magnus Karlsson, sportchef och huvudtränare.

På torsdagseftermiddagen gäller det. Final i Svenska cupen mellan BK Häcken och Eskilstuna United på Bravida arena. På spel står årets första titel.

Båda klubbarna jagar sin första inteckning i cupbucklan, även om flera av spelarna i BK Häcken i fjol tillhörde det lag som då hette Göteborg FC och tog hem SM-guldet.

LÄS MER: Häckenspelarna som jagar tredje raka titeln

För Eskilstuna är finalen den första i klubbens historia.

En nyttig erfarenhet för ett ungt lag

– Exakt hur stort det är att vi gått till final är svårt att gradera. Det är första gången som vi spelar direkt om en titel och det betyder såklart mycket, säger huvudtränaren och sportchefen Magnus Karlsson.

Klubbens målsättning är högt ställd, både i dag och totalt sett. Eskilstuna vill vara med och utmana i det absoluta toppskicket.

LÄS MER: Stjärnan om Häckens nycklar – för att ta hem titeln

– Det är en väldigt nyttig erfarenhet och upplevelse för ett relativt ungt lag och den av vår utveckling att närma oss toppen, säger Magnus Karlsson.

Vad skulle det betyda att vinna alltihop?

– Vinner vi blir det klubbens första titel vilket såklart vore fantastiskt kul. Och något barriärbrytande.

Lagen möttes redan i februari. Då vann BK Häcken med 4-1 i en träningsmatch. Hur ska Eskilstuna rå på Häcken nu?

”Jag skulle kunna räkna upp sex, sju spelare”

– Jag tror att vi båda blivit bättre sedan i februari. För att vinna behöver vi ett årsbästa som lag både vad gäller försvarsspel och anfallsspel. En nyckel blir att inte bara spela på vår spetskompetens i form av omställningar och kontringar, säger Magnus Karlsson.

LÄS MER: ”Vaknar han av ett samtal från Martin Ericsson?”

Vilka spelare behöver ni framför allt se upp med i Häcken?

– När jag tittar på Häcken och det som sticker ut främst så är det offensiven. Att inom ramen för den välja någon är svårt. Vi har med andra ord mycket att förhålla oss till men vi behöver hantera både den individuella skickligheten och spelarnas samverkan. Jag skulle kunna räkna upp sex, sju spelare, alla förtjänar respekt, men det är hela offensiva kollektivet som är utmaningen.

Vad tror du att det blir för typ av match? Vilket lag vinner till slut?

– Jag hoppas det blir en riktig bra cupmatch, lagom anspänning, bra fotbollsprestationer och aktioner, duell och kamp och att ”underdogen” till slut vinner …

LÄS MER: Sportchefen om Andreas Alms framtid i klubben

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.