Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Erlingmark om matchfixning: "En läskig utveckling"

Problemet med matchfixning blev tydligt när matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in i förra veckan. Men Spelarföreningen har jobbat med frågan länge. – Det är en läskig utveckling man ser, säger generalsekreteraren Magnus Erlingmark.

Matchfixningsskandalen har skakat om svensk fotboll och visat hur utsatta spelarna kan vara. Magnus Erlingmark tar frågan på extra stort allvar sedan en tid tillbaka.

– Under de senaste fem åren har vi åkt ut till klubbar, träffat spelare och informerat om hur de ska gå tillväga. Att de ska vara vaksamma när personer närmar sig en i rollen som fotbollsspelare och tydligt säga nej direkt ifall man får en fråga om matchfixning, förklarar Magnus Erlingmark.

"Pågår året runt"

Anledningen till att matchfixning kom upp på agendan för svenska Spelarföreningen var att det uppmärksammades fall av riggade matcher i Finland och Norge.

– När vi såg att det förekom där förstod vi att finns det där finns det här. Sedan är Sverige och de andra ligorna som spelar på sommaren extra utsatta då de flesta ligorna har uppehåll då. Spel på matcher tar inga pauser utan pågår året runt, därför blir de föremål för sådana här grejer. Framför allt spelet från Asien, som letar efter objekt, säger Erlingmark.

"Aldrig varit med om det"

Den aktuella matchfixningsskandalen berörde bland annat den klubb där Magnus Erlingmark själv är en stor profil – nämligen IFK Göteborg. Under sin tid som allsvensk spelare upplevde dock 48-åringen aldrig att någon tog kontakt med honom i syfte att påverka matchutgången.

– Nej, jag har aldrig varit med om det. 

Var det några andra spelare i de lag du spelade i som var med om det?

– Nej. Det fanns ju inte lika stort utbud på spel på den tiden heller. I halvtidspausen nu kan man se att fem olika spelbolag är med på tv-reklamen. Det är ingen bra utveckling.

Vad uppmuntrar ni spelare att göra ifall någon hör av sig i syfte att påverka en match?

– Att prata om det med de man har förtroende för. Till exempel klubben och att man polisanmäler direkt och även anmäler till förbundet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.