Erling Haaland hyllas som trästaty i hemstaden Bryne

Erling Haaland är norska Brynes store son. Nu hyllas han i samhället – med en 700 kilo tung trästaty.
– Vi får se hur länge det kan stå, säger konstnären Kjetil Barane till VG.

ANNONS
|

Skulpturen är dessutom tre meter hög. Barane har karvat ut den med motorsåg – för VG berättar han att han är tillfreds med skapelsen.

– Jag är väldigt stolt. Den ser ut precis som det var meningen att den skulle bli, säger han.

Den som vill se statyn får ta sig till den norska västkusten och leta reda på rondellen den är placerad i. Från Göteborg är resan till Bryne dryga 70 mil lång.

Verket kännetecknas av Haalands långa blonda hår, den röda norska landslagsdräkten och en fotboll som han vilar vänsterfoten på.

”Både ris och ros”

Under de senaste åren har flera avbildningar av kända fotbollsspelare möts av massiv kritik, då utfallet inte blivit särskilt lyckat. Ett sådant exempel är den argentinske legendaren Diego Maradonas byst, som kanske inte riktigt nådde hela vägen fram.

ANNONS

Reaktionerna på Haaland-statyn har hittills varit blandade.

– Jag ser på nätet att det är både ris och ros. Men så ska det vara. Det är bara kul att det skapar debatt. Det viktigaste för mig är att skapelsen är något familjen och Erling kan vara stolt över och att den skapar inspiration för att visa vad det är möjligt att åstadkomma, säger Barane.

Haaland själv har ännu inte kommenterat skapelsen. Han är i full gång med att göra sig hemmastadd i sin nya klubb Manchester City, som han flyttade till från tyska Dortmund inför säsongen.

Förra helgen stökade han av sin ligadebut, när han gjorde dubbla mål mot West Ham.

Statyn kommer inte stå i Bryne för evigt. Så småningom ska den auktioneras ut för välgörande ändamål.

LÄS MER:Eman Markovic klar för IFK Göteborg

LÄS MER:Drömdebut för Haaland – dubbla mål i Citys seger

LÄS MER:Haaland om pressen: "Blir bedömd varje vecka"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS