Eriksson: "Vill inte att jag ska framställas som någon hjälte"

Sebastian Eriksson har hyllat för sitt agerande efter publikskandalen på Gamla Ullevi. Själv vill han dock inte se sig som en hjälte utan hoppas bara att agerandet ger effekt. – Jag vet och tror och hoppas att supportrar ser upp till oss och då har vi också stor skyldighet att göra någonting åt det och visa att det är fel, säger han.

ANNONS
|

Sebastian Eriksson var snabbt framme hos supportrarna och reagerade efter att ett knallskott kastats mot Tobias Sana. Efter matchen mot Malmö var han bedrövad. En känsla som sitter.

Han började med att skriva en uppmaning till supportrarna på instagram.

– När jag vaknade så var jag fortfarande väldigt tagen efter matchen och det var fortfarande jobbigt och jag kände att det var dags att säga någonting, att inte vara tyst för att det inte ska få fortsätta så här. Att inte matcherna ska behöva avgöras på läktarna utan på planen så som det borde vara och alltid ska vara, berättar han om tankarna bakom inlägget, säger Eriksson som hoppas att inlägget skapar reaktioner hos supportrarna.

ANNONS

– Jag hoppas att de står bakom mig. Att det är dags att göra något åt de som ställer till det för oss. Jag vet att det är en väldigt liten del, men att även de förstår vilka konsekvenser det ger för svensk fotboll och för IFK Göteborg och för alla: både supportrar, spelare och ledare och alla runt omkring.

På frågan om vad han vill att supportrarna i praktiken ska göra är han tydlig:

– Uppföra sig som folk. Varför ska man kasta smällare? Varför ska man skrika glåpord och håna och hata andra människor? Det är fotboll vi spelar. Det är en lek. Det borde vara skoj och man borde heja på det lag man tycker om. Det är självklara ord egentligen, säger Eriksson och tillägger:

– Det borde vara glädje att vara på fotboll och det känns inte som att det är det alltid just nu.

Eriksson var fortfarande berörd av incidenten på Gamla Ullevi även om närmare ett dygn passerat.

– Jag är givetvis fortfarande tagen av att inte få slutföra matchen. Att inte få spela 90 minuter och att det kommer bli ett resultat som någon annan än det som hände på planen kommer att ta, säger han.

ANNONS

Hur har ni pratat om det i laget?

– Vi hade ett kort möte om hur vi ska gå vidare. Ett bra möte, en halvtimma ungefär. Vi vet vad vi ska göra och vi vet vad vi vill med det här och hur vi kommer gå vidare. Mer än det vill jag inte säga.

Har du haft någon kontakt med Tobias Sana?

– Ja, lite grann. Jag pratade med Sana i går kväll. Jag är glad att han verkar må helt okej efter det som har hänt. Jag förstår att han är både arg och ledsen och besviken och vad han är men jag har pratat med honom i alla fall.

Spelarföreningens ordförande lyfte i GP fram Sebastian Eriksson som en viktig representant. Eriksson själv ser sig dock inte som någon hjälte.

– Nej, absolut inte. För det första så där nere på planen reagerade jag helt instinktivt. Jag vill inte att jag ska framställas som någon form av hjälte.Jag känner bara att nu är det dags att det händer någonting.

ANNONS