Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Emil Wahlström Bild: MATHIAS BERGELD

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Erbjuds inget nytt kontrakt med Häcken

Emil Wahlström, 31, lämnar Häcken – efter 16 år.
Mittbacken erbjuds inget nytt kontrakt med klubben.
– Det är ett konstigt slut. Lite ovärdigt på något sätt, säger han.

En trotjänare säger adjö. Efter 16 år och 321 A-lagsmatcher går Häcken och Emil Wahlström skilda vägar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kontraktet som går ut efter säsongen kommer inte att förlängas.

– Konkurrensen har ökat på den positionen. Att behålla en äldre spelare i bakre regionen på mittbackspositionen, precis som vi släppte fram honom en dag måste vi låta andra yngre få den rollen. Sedan önskar man alla att få sluta när man vill, framförallt när han har varit här så länge, säger sportchef Sonny Karlsson.

LÄS MER: Hyllningen till trotjänaren: "Han är den nye Glenn Hysén!"

Emil Wahlström själv är besviken över beslutet. Han hade förväntat sig att bli erbjuden en förlängning.

– Det är ingen kanonkänsla. Jag har varit här så länge. Jag har något att erbjuda som klubben inte kan värva in. Men Sonny (Karlsson) ser det inte så, han värvar in mittbackar istället. Det känns tråkigt och lite orättvist.

Hur har dialogen med Sonny varit?

– Det har inte varit mycket till dialog alls om jag ska vara ärlig. Inte mycket av någonting egentligen. Det är ett konstigt slut. Lite ovärdigt på något sätt.

– Jag har varken haft jättesnack med tränare (Andreas Alm) eller Sonny. Det känns jättekonstigt på det sättet. Det hade nog känts annorlunda om jag var 34–35, då hade man kunnat ha en diskussion kring det och kommit fram till något gemensamt. Nu har det inte funnits något.

Wahlström fortsätter:

– Det hade också varit en annan sak om man hade varit här i ett eller två år. Nu är man värd mer respekt, mer än det man har fått.

Sonny Karlsson kan förstå Wahlströms besvikelse.

– Ja, det kan jag göra. Det är aldrig roligt när det tar slut. Men jag vill hellre fokusera på alla bra år vi har haft.

Hur ser du på dialogen ni har haft?

– Jag vet inte vilken dialog man egentligen kan ha förutom att vi pratade i somras om att han måste förhålla sig till att han inte har kontrakt nästa år. Vi var inte hundra hur det skulle ta vägen då, kanske skulle det finnas en öppning. Han har nog varit medveten om sin situation.

"Ser det på två vitt skilda sätt"

Wahlström kom till Häcken från Backa IF som 15-åring. Året var 2002. Han har sett klubben växa och utvecklas sedan dess.

Har tanken funnits att avsluta karriären i klubben?

– Det är klart att det låg i mina tankar i och med att jag har varit skadefri i fyra, fem år och tränat på bra. Kroppen känns jättebra. Som sagt kan jag erbjuda något som man inte kan få av värvade spelare. Det är så jag ser på det. Men tycker inte Sonny att det är en viktig aspekt så ... Vi ser det på två vitt skilda sätt.

Vad händer med din karriär nu?

– Jag vet inte. Jag fick det här svart på vitt i går. Jag vet inte om man kan kalla mig naiv eller om jag har haft en större tro på att vi, med tanke på allt jag har varit med och byggt upp, skulle ha större respekt för varandra. På så sätt har jag inte hunnit landa i det. Jag har inget i pipeline. Jag är öppen för vad som helst. Vad det slutar med vet jag inte just nu.

Vad kommer du minnas från dina 16 år i Häcken?

– Allt såklart! Sedan är man alltid här och nu. Det nyaste beslutet som är taget, att de inte vill att jag ska vara kvar ... Just nu har jag svårt att vara någon annanstans än i det beslutet. Men sedan har jag varit här i halva mitt liv. Jag har växt upp ett stenkast från där jag är varje dag. Jag har varit med om framgångar ända sedan jag kom till Häcken. SM-guld med juniorerna, Gothia cup, gå upp i allsvenskan, bästa placeringen i allsvenskan, cupguld ... Det är sjukt mycket man har fått vara med och bygga upp i föreningen. Jag är stolt över allt det. Och ju mer åren går, desto mer kommer man uppskatta det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.