Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MATHIAS BERGELD
Bild: MATHIAS BERGELD

Ensam tillvaro för GFC-spelarna som blev kvar

Göteborg FC toppar damallsvenskan under VM-uppehållet. Men för de som inte befinner sig med sina landslag som laddar inför mästerskapet är det lite ensamt just nu.
Endast fyra skadefria A-lagsspelare fanns på plats när GP besökte tisdagens träning.
– Det är ett litet lyxproblem, säger Amanda Johnsson Haahr.

Göteborg FC befinner sig i en speciell situation.

För att hålla igång är F-19 truppen på plats och stöttar. Dagen innan genomförde laget en träning med endast de fyra kvarvarande spelarna.

– Det går ju inte att spela, och det går ju inte att köra något direkt vettigt, säger Amanda Johnsson Haahr, som själv får ägna sig åt rehabträning vid sidan av planen.

Halva truppen borta

Nästan inga spelare är kvar på hemmaplan för serieledarna. Kvaliteten på truppen är så pass stark att hela tio av 19 ingår i olika landslag.

Den svenska VM-truppen samlades 24 maj. I den ingår Julia Roddar, Julia Zigiotti Olme, Elin Rubensson och Jennifer Falk.

Samtidigt försvinner Emma Pennsäter och Rebecka Blomqvist till U23-landslaget och Emma Koivisto och Natalia Kuikka till finska A-landslaget, medan Loes Geurts (Nederländerna) och Vilde Böe Risa (Norge) spelar VM i Frankrike.

Kvar på Valhalla finns nio spelare, varav en (Catrine Johansson) är långtidsskadad.

– Det är ett litet lyxproblem att vi har så många landslagsspelare som är iväg. Det blir hög belastning på oss som är kvar och det är svårt att göra någonting av det, säger Johnsson Haahr.

Spelarna går på ledigt i mitten av nästa vecka och serien drar inte igång igen förrän den 21 juli.

Hur gör då GFC spelarna för att hålla uppe motivationen medan lagkamraterna jagar framgångar under VM i Frankrike?

– Vi kör på. I går hade vi det lite tuffare, lite löpningar och så där. Vi behöver hålla igång, för det gör landslagsspelarna också. Man får se det positivt ändå, att vi har så duktiga spelare liksom, säger Karin Lundin som deltog för fullt på träningen.

"Inte roligt om de kommer hem skadade"

Spelarna som stannar hemma och inte deltar i landslagspel får en betydligt lugnare sommar än sina VM-aktuella kollegor. Slitna ben och eventuella skador hos VM-spelarna är något som kan bli ett problem.

– Det är ju alltid en risk. Samtidigt får man se det positivt. Jag tycker att det är häftigt att vi har så många landslagsspelare som kommer med. Det är inte roligt om de kommer hem och är skadade, men samtidigt är det en jäkla möjlighet för dem att spela VM. Det är vi stolta över, säger tränare Marcus Lantz.

Att det är så få spelare på träningarna är enligt Lantz inte optimalt. Han är dock imponerad över sina spelare och deras motivation.

– Det är kanske inte alltid så jävla roligt att vara sex stycken på träningen utan målvakter, det vet man ju själv. En gång går ju. Det har ju varit tio till tolv dagar i sträck ibland vid landslagssamlingar. De som är här kommer hit, är ambitiösa och verkligen kör det de ska köra säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.