England vann EM-finalen – slog Tyskland på kokande Wembley

England är Europamästare efter att ha slagit Tyskland i finalen. Chloe Kelly blev stor matchhjälte när hon avgjorde förlängningsdramat och sköt hem EM-guldet till England.

|

87 192 åskådare hade hade tagit plats på Wembley för att se EM-finalen mellan England och Tyskland. En historisk siffra, då det är det största åskådarantalet som sett en EM-final på plats i både dam- och herrsammanhang.

Åskådarna bjöds dock inte på mycket i första halvlek som var en tillknäppt och chansfattig historia. Engelskornas insats präglades av finalnerver framför hemmasupportrarna och tyskorna saknade storstjärnan Alexandra Popp som skadade sig under uppvärmningen och ersattes av Lea Schüller.

I början av matchen förde England mestadels spelet och Ellen White fick matchens första målchans. Nicken var dock svag och gick rakt på Mehrle Frohms i det tyska målet.

Drygt 20 minuter in i matchen uppstod sedan en stökig situation efter en tysk hörna. Bollen for fram och tillbaka som en flipperkula i det engelska straffområdet innan Mary Earps kunde lägga vantarna på bollen. VAR klev in i handlingen för att granska om bollen tagit på en engelsk hand men ingen straff dömdes.

Ellen White kom sedan till ett andra läge i matchen. Men avslutet på Beth Meads inlägg gick strax över ribban.

När domaren blåste av för halvtid var det alltjämt 0–0 på resultattavlan.

Satte England i förarsätet med klassmål

Den första farligheten som uppstod i andra halvleken skapades av tyskorna. Lina Magull skapade sig själv yta genom en fin vändning men det efterföljande skottet smet strax utanför Mary Earps stolpe.

I den 61:e minuten kom matchens första mål. Inbytte Ella Toone fick en boll i djupet av Keira Walsh och kom fri med Mehrle Frohms. Toone var kyligheten själv när hon lobbade bollen över den tyska målvakten och in i nät.

De engelska supportrarna på Wembley skrek ut sin glädje och Prins William applåderade från den kungliga logen.

Målet följdes sedan av en jättemöjlighet för Tyskland. Lina Magull avslutade från snäv vinkel och Mary Earps fick fingrarna på bollen och styrde den i stolpen. På den efterföljande returen var hon sedan snabbt nere på backen och tog även det avslutet.

Men till slut skulle målet komma för Tyskland. Och det var Lina Magull som gjorde det.

Efter ett fint kombinationsspel hittade Tabea Wassmuth den ständigt aktive Magull. Tyskan sköt på ett tillslag och Mary Earps var chanslös i det engelska målet när bollen for upp i nättaket. Tyskan firade med slängkyssar till publiken och kvitteringen var ett faktum.

Engelskorna framstod som lätt skakade efter kvitteringsmålet och matchen såg ut att tippa över till Tysklands favör. Men tyskorna lyckades inte producera några riktigt heta målchanser och 1–1 stod sig när 90 minuter passerat och finalen gick till förlängning.

Förlängningen var chansfattig fram till den 110:e minuten.

Efter en tilltrasslad situation vid en engelsk hörna fick Chloe Kelly, inte en chans utan två. Vid det andra försöket lyckades Manchester City-anfallaren tråckla in bollen och satte 2–1 till England.

Kelly slet av sig tröjan och firade vilt med sina lagkamrater.

Alessia Russo fick sedan chansen att punktera matchen men Merle Frohoms räddade och höll Tyskland kvar i matchen.

England fördrev sedan tid och tog lång tid på sig vid varje tillfälle som gavs. Tyskorna var frustrerade lyckades varken vaska fram någon forcering eller målchans.

Resultatet stod sig matchen ut och England vann finalen med 2–1.

England är därmed Europamästare för första gången i landets historia.