Harry Kane jublar efter att ha gjort 2-1 under EM-semifinalen.
Harry Kane jublar efter att ha gjort 2-1 under EM-semifinalen. Bild: Justin Tallis

England till EM-final efter vinst mot Danmark

Vem skulle ställas mot Italien i söndagens EM-final? Den frågan besvarades efter onsdagens semifinalmöte mellan England och Danmark. Det blev England – som får spela finalen hemma på Wembley.

|

Förutsättningarna var glasklara inför semifinalen av fotbolls-EM mellan England och Danmark.

Vinnaren av de två länderna skulle gå till EM-final och ställas mot Italien på söndag.

Under mästerskapet har det snackats mycket om att alla semifinallag spelat matcher på hemmaplan. Under onsdagskvällen var det England som hade hemmafördelen då matchen spelades på Wembley, som även är finalarenan.

I England hoppades man att hemmaplansfördelen ska skulle bidra till att "fotbollen skulle komma hem" och att man även skulle nå sin första mästerskapsfinal sedan hemma-VM 1966.

Danmark å sin sida spelade både för lagkamraten Christian Eriksen, som drabbades av ett hjärtstopp i EM-premiären, och för sin första mästerskapsfinal sedan EM 1992 i Sverige då man vann hela mästerskapet.

Drömfrispark av talangen när Danmark tog ledningen

Matchen var till en början svängig med bra omställningslägen åt båda håll – men det var Danmark som tog ledningen.

I 30:e minuten fick danskarna ett ypperligt frisparksläge efter att mittbacken Andreas Christensen rivits ned.

21-åriga Mikkel Damsgaard stegade fram och slog till med en drömfrispark som Englands målvakt Jordan Pickford inte kunde nå.

1-0 till Danmark.

Målet väckte engelsmännen och drygt tio minuter senare fick Englands Raheem Sterling ett fantastiskt läge men Danmarks målvakt Kasper Schmeichel gjorde sig stor och kunde rädda avslutet.

Bara minuten senare i den 38:e minuten hittade Bukayo Saka runt på kanten och sökte Raheem Sterling snett inåt bakåt.

Danmarks lagkapten Simon Kjaer försökte avväpna möjligheten – men var oturlig och råkade styra in bollen i eget mål

1-1 i halvlek och samtliga åskådare fick nog ta sig en promenad för att kyla av sig inför andra halvlek.

Där fortsatte målchanserna att komma – iallafall till en början.

I den 54:e minuten svarade Kasper Schmeichel för en jätteräddning efter en nick av Englands mittback Harry Maguire.

Sen avtog matchen i något.

Danmark hade fina omställningslägen men förvaltade dem inte riktigt samtidigt som England hade svårt att skapa något i offensiven trots ett stort bollinnehav.

I den 73:e minuten uppstod en straffsituation när inbytte Christian Norgaard hamnade i duell med Harry Kane i Danmarks straffområde.

Men domaren valde att fria och blåste istället frispark till Danmark.

Det var först under tilläggstid som England skapade något form av tryck – men de vassa målchanserna uteblev.

Efter 90 minuter plus tilläggstid spelade stod det alltjämt 1-1.

Matchen fick avgöras efter förlängningsdrama

Direkt i förlängningen i den 93:e minuten i förlängningen skapade Harry Kane en möjlighet för England.

Kasper Schmeichel stötte returen rakt ut men danska ben hann före och lyckades stöta undan bollen.

Engelsmännen pressade ned danskarna rejält inledningsvis men de rödvita försvarade sig tappert.

Tyvärr för danskarnas del fick de en straff emot sig 102:e minuten när Raheem Sterling föll enkelt.

Domaren valde underligt nog att inte titta på VAR-skärmen och stod fast vid sitt beslut.

Harry Kane klev fram och Kasper Schmeichel klarade. Men returen gick rakt ut och anfallaren kunde slå in returen.

Oflyt för Danmark som inte hade marginalerna med sig.

I den andra förlängningskvarten sjönk engelsmännen allt längre ned och danskarna försökte få till en kvittering.

Men de kom aldrig riktigt nära.

Matchen slutade 2-1 till England som ställs mot Italien i EM-finalen på söndag på hemmaplan.