Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: TONY O'BRIEN

Engelske målvaktslegendaren Gordon Banks död

En av fotbollshistoriens största har gått ur tiden. Den engelske målvaktslegendaren Gordon Banks blev 81 år gammal.

Under tisdagen kom beskedet att Gordon Banks, som tidigare behandlats för cancer i levern, avlidit.

Gordon Banks är ett av de största namnen någonsin inom världsfotbollen och var en del av det engelska landslaget som på hemmaplan tog landets hittills enda VM-guld 1966.

Utöver ett VM-guld och 73 landskamper för England representerade Banks bland annat Leicester City och Stoke City, utanför den sistnämnda klubbens arena är han även förevigad med en staty.

"Det är med stor sorg vi meddelar att Gordon har gått bort fridfullt under natten. Vi är förkrossade att förlora honom men vi har så många lyckliga minnen och vi kunde inte vara mer stolta över honom", skriver Banks familj på Stoke Citys hemsida.

Stod för "århundradets räddning"

Trots en lång och framgångsrik karriär är Banks kanske mest känd för en räddning. Under VM 1970, i en match mot Brasilien, tycktes han trotsa fysikens lagar när han räddade en nick från en annan legendar: Pelé.

– När jag kom upp på fötterna igen kom Pelé fram till mig och klappade mig på ryggen. "Jag trodde det blev mål", sa han. "Då är vi två", svarade jag, har Banks tidigare berättat om vad som kallats "århundradets räddning".

Efter dödsbeskedet har Banks unisont hyllats av fotbollsvärlden. En av alla hyllningar kommer från Manchester United-legendaren sir Bobby Charlton, som var Banks lagkamrat i landslaget.

– Gordon var en fantastisk målvakt, utan tvekan en av de bästa England någonsin har haft. Jag var stolt över att kalla honom min lagkamrat. Självklart är den fantastiska dagen 1966 något som vi delar, men det var mer än så. Även fast jag var på planen och har sett det många gånger efter det så förstår jag fortfarande inte hur han räddade den där nicken från Pelé, säger Charlton enligt Sky Sports.

Banks fick Fifas pris som världens bästa målvakt hela sex gånger under sin karriär.

Gordon Banks och Pelé håller upp en tavla med målvaktens mest kända räddning – på Pelés nick i VM 1970. . Bild: MAX NASH

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.