Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Engelska storklubben öppnar för ståplatsläktare

Chelsea kan bli den första klubben i Premier League som återgår till att ha ståplatsläktare, vilket varit förbjudet i de två högsta divisionerna i England efter att Hillsborougholyckan 1989 krävde 96 människors liv.

Den 15 april 1989 miste 96 Liverpool-supportrar livet på arenan Hillsborough i Nottingham. Supportrarna klämdes ihjäl mot stängslet efter att ståplatsläktaren varit överbefolkad.

Den efterföljande rapporten, känd som Taylor-rapporten, slog fast att stålplatsläktare borde förbjudas i de två högsta divisionerna i England, vilket också blev fallet och en lag om att det endast får finnas sittplatser på klubbarnas arenor klubbades igenom.

Enligt många försvann då den klassiska stämningen på de engelska arenorna och med intåget av penningstinna Premier League, 1992, förändrades inramningen på matcher för alltid.

Under åren som har gått har flera supportergrupper verkat för att få till så kallat "safe standing" på arenona. En återgång till en säkrare variant av ståplatsläktare i ett försök att väcka liv i supporterkulturen.

De första som tog steget var skottska Celtic som inför denna säsong införde ståplatsläktare på hemmaarenan Celtic Park. Det verkar ha inspirerat andra.

Nu öppnar storklubben Chelsea för att göra samma sak när hemmaarenan Stamford Bridge ska byggas om, det skriver Daily Mail.

För att få tillstånd att bygga ståplatsläktare krävs det att lagen om att arenorna måste ha enbart sittplatser skrotas, något som regeringen öppnat för vid ett antal tillfällen.