Engelska småklubben på väg att skriva historia

Sedan 1990 har ståplatser varit förbjudna i den engelska toppfotbollen. Men efter att ha inspirerats av den skotska storklubben Celtic ser nu en något oväntad pionjär vara redo att ta det första steget.

ANNONS
|

Hillsborough-katastrofen 1989 inträffade under FA-cupsemifinalen mellan Liverpool och Nottingham Forrest och krävde 96 Liverpool-supportrars liv.

Utredningen som följde året efter fick namnet Taylor-rapporten och fick bland annat följden att ståplatsläktare förbjöds i engelsk toppfotboll.

I takt med att åren har gått sedan olyckan har allt fler röster höjts för att återinföra ståplatser på de engelska läktarna och allt fler klubbar har visat intresse för att införa vad som kallas "safe standing", en säkrare variant av ståplats.

Det första stora steget togs dock inte i England. Den skotska storklubben Celtic införde inför förra säsongen 2 600 ståplatser på hemmaarenan Celtic Park. Celtics beslut har lyft frågan ytterligare även i England.

ANNONS

Svaga resultaten ger möjligheten

Taylor-rapporten slog fast att varje lag som spelat tre säsongeri de två högsta serierna i det engelska seriesystemet tvingades ta bort sina ståplatsläktare och ersätta medsittplatser.

Men det finns i dag lag i Englands toppdivisionersom inte faller under det förbudet, ett av dem är Shrewsbury Town som huserar i League One, Englands tredjedivision, och som aldrig nått högre upp i seriesystemet.

Med hjälp av finansiering från fans ser nu klubben ut att bli först att ta steget genom attinföra ståplatsläktare på hemmaarenanGreenhous Meadow som har en kapacitet på 10 000.

En läktare med plats för 500 ståplatser med räcken planeras efter att en supportergrupp tagit initiativet.

– Det finns ett tydligt krav från våra supportrar att det ska finnas möjlighet till säkra ståplatser. Vi ser att vid varje match så väljer flera hundra att stå vid deras sittplatser, vilket inte alls är särskilt säkert, säger Roger Groves, ordförande för en supportergruppen Supporters’ Parliament, enligt The Guardian.

Vill bli pionjärer

Fansen önskan har fått positiv respons från klubbens vd,Brian Caldwell.

– Som skotte så är jag väl medveten om den succé som Celtic har haft med sina ståplatser. Så när Supporters’ Parliament frågade mig om vi skulle kunna göra samma sak här så var jag direkt såld på idén. Vår säkerhetschef har även besökt Celtic Park nyligen och även han är helt med på det, säger han och hoppas att klubben från det lilla samhället mellan Birmingham och Liverpool ska inspirera andra.

ANNONS

– Vi hoppas att vår roll som pionjärer bland deengelska elitklubbarna kommer spela en nyttig roll i att öppna upp för att andraklubbar i England och Wales att göra samma sak, säger han.

Finns intresse från Premier League

Ståplats-revolutionen ser alltså ut att starta hos en av de allra minsta klubbarna i Englands tre högsta serier, men intresset finns även bland klubbar i Premier League. Förra veckan gjorde West Bromwich tydligt att de gärna blir den första klubben i högstadivisionen att testa säker ståplats på hemmaarenan The Hawthorns.

– Jag har skrivit till Premier League och gjort klart att vi gärna skulle vara med och testa. Det är någonting som inte kommer att kunna bli av utan en lagändring och det kommer aldrig ske om vi inte kan erbjuda ett säkrare alternativför fans att se på fotbollsmatcher. Men mitt besök hos Celtic gjorde det tydligt att det kommer välkomnas av fansen och att det kommer att skapa en unik atmosfär under matcherna, berättade Mark Miles, verksamhetschef i West Bromwich, för The Guardian.

ANNONS