Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Engelska fotbollslegendaren Ray Clemence död

Liverpoollegendaren Ray Clemence, med över 60 landskamper som målvakt för England, är död 72 år gammal.

Ray Clemence spelade för det engelska landslaget mellan 1972 och 1984 och gjorde över 60 matcher i landslagströjan. På 1990-talet var han tillbaka i landslaget som målvaktstränare.

Clemence föddes 1948 och inledde seniorkarriären i Scunthorpe United innan han efter ett år, 1967 gick till Liverpool, där han spelade mellan 1967 och 1981 och gjorde över 650 matcher. Med Liverpool vann han ligan fem gånger, Europacupen tre gånger, Uefa-cupen två gånger och FA-cupen och ligacupen en gång vardera.

Efter tiden i Liverpool gjorde Clemence nära 300 matcher för Tottenham mellan 1981 och 1988.

Enligt Sportbladet gjorde Clemence totalt 1 117 matcher i elitfotbollen och bara sex spelare har gjort fler.

Efter spelarkarriären var han förutom målvaktstränare för det engelska landslaget även tränare för Tottenham 1992 till 1993 och efter det för engelska Barnet.

2014 valdes han in i Tottenhams Hall och Fame och klubben beskriver på söndagen på sin hemsida Clemence som ”en av de största målvakterna någonsin”.

Clemence, som under tiden som landslagstränare arbetade med Sven-Göran Eriksson när svensken var engelsk förbundskapten, har under flera år kämpat mot cancer.

– Att jobba tillsammans med Ray var fantastiskt. Han var positiv, glad och humoristisk och väldigt duktig på sitt jobb, säger "Svennis” i en intervju med Sky Sports.

– Ibland i början när jag tog över frågade jag honom vem som var den bästa målvakten, det hände att han gjorde det valet och jag var säker på att han hade rätt. Jag litade på honom till 110 procent. Han var viktig för mig inte bara professionellt utan också utanför och vi blev nära vänner.

Clemences familj skriver i ett uttalande: ”Efter en lång tids kamp har han fått frid och känner inte längre smärta. Familjen vill säga ett stort tack för all kärlek och det stöd han fått under åren. Han var så älskad av oss alla och han kommer aldrig att glömmas bort”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.