Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En ytterligheternas lördag – det blir en till på lördag

Gränslös glädje. Smärtsam sorg. Säkrat kontrakt för Gais och läskigt kval för Öis, som ju inte skulle kunna hamna här. Det blev en ytterligheternas lördag. Det blir en till på lördag.

När behovet var som störst klev han fram, Gais mittfältsvirtuos Dusan Djuric. Kanske gjorde Djuric under första 45 mot Varberg sin allra bästa halvlek i Gaiströjan. Framspelare till Luka Mijaljevic vid 1-0, hörnsparkare till Calle Nyström vid 2-0.

Dusan Djuric värvades till Gais för att avgöra matcher, sätta säsonger. En riktigt ruskig lördag i november 2017 gjorde han just det, bidrog till att rädda Gais kontrakt, till att avsluta en på många sätt bedrövlig säsong med en seger, betala tillbaka.

Bosko Orovic ägnade dagarna fram till avgörandet åt att minska pressen på spelarna, försöka få Varberg att framstå som vilken match som helst. Det här var väldigt långt ifrån vilken match som helst, avslutningen i regnrusket mot Varberg på Gamla Ullevi var årets Gaismatch.

Inställningen var prickfri, passningsspelet och rörligheten i anfallsspelet långa stunder mycket bra och så Calle Nyström förstås.

Jag vet att klubbledningen grät floder när Malkolm Moenza som ”siste kulturbärare” lämnade för Dalkurd, men efter 2017 förtjänar mittback Nyström utnämningen Årets gaisare. Maken till klubbhjärta får man leta efter. Det kändes helt logiskt att just Calle Nyström fick göra det avgörande 2-0-målet. Ganska långt ifrån ett drömmål, men vackert i sin konsekvens. Gais spelar i superettan även 2018 och TROTS en hel radda av händelser som smärtat.

Jag gillar för övrigt också att Gaissupportrarna ödmjukt och insiktsfullt sjöng om SM-guld. Det var en sådan dag, där känslorna äntligen fick ta plats, där motgångarna var över och Bosko Orovic äntligen får vila.

På annat håll i Sverige avslutade Johan Elmander, som plockades in för att höja Öis ett snäpp, säsongen som han började den. Som målskytt, länge som poängräddare och därmed frälsare. Det målet får han efter Värnamos segermål spara till ett ödesmättat kval mot Mjällby, som slutade tvåa i division 1 södra och som börjar kvalspelet hemma på onsdag. Returen spelas på Gamla Ullevi på lördag.

I sann göteborgsk anda – och med ett ekonomiskt perspektiv därtill – borde varje sann gaisare önska Öis kvar i superettan. Derbyna i superettan har för båda klubbarna inneburit cirka en miljon i intäkt. Nu väntar Mjällby i ovisst och dramatiskt kval.

Plus:
Gais gjorde i princip allt rätt denna eftermiddag.

Minus:
Öis skrämdes av kvalspöket och riskerar – efter två säsonger i superettan – trilla ned och får göra omstart i division 1. Tanken skrämmer på Öisgården.