Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En match att tala tyst om

Fiasko för Gais på flera plan - en förlust (1-3) som kräver en ursäkt och en publik att skämmas för.

Matchen avslutades med gamla klassiska taktfasta "skandal, skandal, en domarskandal", men de som skrek skulle nog kunna leta fel på närmare håll.

Gaisklacken har den här säsongen fått plats mitt på ena långsidan, bakom bortalagets avbytarbås och direkt över press- och hedersläktaren.

Det kan, med gårdagens facit, tyckas naivt. Nu kom både det ena och det andra farande när domsluten inte uppskattades, ett antal snusdosor här, en stol där.

- Folk måste ta sitt ansvar, det här kunde blivit ännu allvarligare, medgav Gais matchansvarige, Erik Bergqvist, efter att ingen träffats av något föremål.

Han mötte företrädare för klacken efter matchen. Vad det samtalet och den följande utvärderingen gav kan inte berättas här. Men visst vore det märkligt om slutsatsen inte blev något annat än att supportrarna flyttas tillbaka till kortsidan? Vakter fanns redan sedan förut, men de hjälper förstås inte när enskilda människor känner lust till mer eller mindre våldsamma demonstrationer.

Att Gais tar problemet på allvar tycks emellertid kunna klarläggas.

Matchen? Gais vill nog helst tala tyst om den.

Östersund tog ledningen redan efter fem minuter på en hörna, som nickades in av Juanjo Hervias. Han mötte ett synnerligen vänskapligt sinnat försvar, det enda som saknades var att motståndarna sjöng "välkommen till Göteborg".

- Det var en lång resa, men trevligt att komma hit, konstaterade Graham Potter, stolt tränare i Östersunds FK.

ÖFK hade till och med ett stolpskott innan Gais kvicknade till. Efter pausen blev det hemmatryck och flera chanser, men bollen ville inte in, som det brukar heta.

- Hade vi fyra eller fem bollar på linjen? undrade Gaistränaren Thomas Askebrand.

Han berömde Östersunds heroiska försvarsspel, men pratade också om den egna oförmågan.

I 85:e minuten fick Östersund straffspark, som utlöste starka reaktioner från både publik och Gaisbänk. Fast hemmalaget låg ju redan under, så det är fel att säga att Ryan Gilligans 2-0 avgjorde.

- Vi lär oss fortfarande, sa Graham Potter efter säsongens första seger.

Frågan är om Gais gör det.

- Det här är inte första gången som vi inte är vakna i början av matchen, konstaterade Thomas Askebrand, och det måste vi så klart göra något åt.

Efter att saker har kastats in från läktaren kan klubben räkna med böter. Att Gais hade det egna cykelloppet som matchsponsor tyder heller inte på någon ljusnande ekonomisk situation. Räcker insamlingshinkarna till?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.