Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kulramarnas kväll, en rekordens afton

Vi planerade för en rekordrysare. Och visst fick vi en rekordkväll. Men inte som det var tänkt. Publikrekord. Check. Målrekord. Check. Och nu, mina damer och herrar, är Sverige närmare Ryssland än någonsin.

Vi var tillbaka på Friends, fyra månader efter Ola Toivonens galna lobbvinnare mot Frankrike, lite kyligare på ytan, men varma inombords. Vågen gick efter 30. Trean på plats före 40. Och i Amsterdam satt nederländarna och hickade, skruvade på sig och tappade räkningen.

Ett bevis på överlägsenheten: Först i minut 27 lyckades Luxemburg för första gången etablera spel på Sveriges planhalva. Fem passningar på rad. Sedan bolltapp. Men kom ihåg, Luxemburg är ingen blåbärsnation. Det är vad vi tutats i under veckan, och varför inte? Lag som tar poäng mot lag som Frankrike är såklart inte dåliga.

Det här blev som jag förutspådde kulramarnas kväll. Andreas Granqvist hade förberett sig på det och sprang precis allt han hade för att plocka ut bollen ur nätet efter straffen vid 1-0.

Då hade vi spelat i tio minuter och det var ett bevis på den svenska inställningen. Inget åt slumpen. Kommer första målet tidigt, jaga ett till. Direkt. Och igen.

Egentligen spelar det ingen roll, det har i lagidrott ingen betydelse vem som gör målen, men Sverige har ett anfallspar, samma killar som 2009 slog igenom på U21-scenen, som länge stod i skuggan av en annan anfallare, men som nu blommat ut, lyser, frälser, skrattar och gör mål.

Ola Toivonen fixade straffen vid 1-0, spelade fram Marcus Berg till 2-0, spelade fram Marcus Berg till 3-0. Och jag tänker på vad vi pratade på när Berg flyttade ut och hamnade i Al Ain.

Han har, milt uttryckt, inte blivit ett dugg sämre.

Om Svenska Fotbollförbundet inte byter namn på Friends till Zlatan Arena är Bergs Bygge härmed ett förslag.

Siffrorna var så stora att spelarfruar och andra potentater tog 25 minuters paus istället för 15 och inte återvände till läktarplats förrän efter Jonathan Jouberts enhandsräddning på Emil Forsbergs närskott och efter Marcus Bergs högercurl som fullbordade hans hattrick i 50:e landskampen.

Det finns så mycket positivt att skriva om det här laget, om den här kvällen om vad som väntar och vilka kliv som tagits sedan Janne Andersson smög in i augusti förra året.

Sverige har aldrig ett mästerskapskval gjort fler mål än 7 oktober 2017.

Det stannar inte är.

Nu skall vi till Ryssland.

Nästa steg tas i Amsterdam på tisdag.

Självklart slogs även det efterlängtade publikrekordet, 50 022 är några fler än de 49 967 som såg invigningen mot England 2012. Men som sagt, en bit kvar till Danmark-Sverige på Nya Ullevi 1960. Skrivet med kärlek och distans.