En klubbikon jagar en annan: "Har inte makten att bänka honom"

ANNONS

Legendarer som Johnny Ekström, Reine Almqvist, Gunnar Gren och Bengt ”Fölet” Berndtsson är passerade sedan tidigare. Efter fullträffen mot Malmö FF har Tobias Hysén nu möjligheten att inom kort ta sig ännu högre upp i skytteligan när det gäller flest antal allsvenska mål i IFK Göteborgs tröja genom tiderna. Näst på tur att snart få se sig passerad? Han som kallas "Gud" av Blåvitt-fansen och som sedan i somras är assisterande tränare i klubben.

– Med tanke på vem Torbjörn är och vad han har gjort i Blåvitt så är det häftigt att ha den här chansen, och lite extra är det nu när han dessutom är tränare för oss. Sedan ska man ta det för vad det är. Det är ingen rekordgrej och inte samma milstolpe som om man gör hundra allsvenska mål i Blåvitt eller gör hundra allsvenska mål totalt som jag gjorde för en tid sedan, men visst är det roligt och lite prestige, särskilt kanskemed tanke på den historia som finns med Torbjörn och pappa, säger Tobias Hysén när GP får en pratstund med duon efter ett avslutat träningspass på Kamratgården.

ANNONS

Torbjörn Nilsson gjorde under sina tre sejourer i IFK Göteborg (1974-1976, 1977-1982, 1984-1986) 87 allsvenska mål för Blåvitt. En notering som historiskt gör honom till klubbens sjunde bästa allsvenska målskytt någonsin. Tobias Hysén är en fullträff bakom och innehar åttondeplatsen i den ligan. Men en inte allt för vågad gissning är att Blåvitts skyttekung, som så här långt under årets säsong har hittat nätet åtta gånger i serien, inom kort lyckas passera Nilsson.

– Jag har inte makten att bänka honom, så det är nog kört för mig. Men jag får väl skylla på att vi hade färre lag i vår serie och färre matcher när jag spelade än vad vi har nu, säger Nilsson och skrattar.

"Skulle vara jätteroligt om Tobbe går förbi"

Han fortsätter: – Nä, jag tycker det skulle vara jätteroligt om Tobbe går förbi mig. För jag vet inte, det där med att titta på statistik är bara för ens egen självkänsla. Egentligen blir man nog inte så mycket lyckligare om man har gjort hundra, tvåhundra eller trehundra mål. Livet ska liksom levas ändå.

Vad betyder mål för dig, Tobias? – Som anfallare, vilket jag har varit de senaste nio-tio åren, är mål någonstans det som definierar dig som spelare. Åtminstone för mig. Jag har alltid varit den spelaren som ska avsluta anfallen. Jag har aldrig varit den som har varit en droppande forward eller en spelare som ska vara med i uppbyggnaden. Mitt jobb har varit att vara längst upp och avsluta anfallen. Och när du har en roll som går ut på att avgöra matcherna så är det klart att ett mål blir viktigare för mig än vad det är för en höger- eller vänsterytter exempelvis.

ANNONS

Samtidigt menar han att det känslomässigt betyder lika mycket när en lagkamrat gör mål som när han själv lyckas med bedriften.

– Folk tror kanske att det bara är något säger, men så är det inte. För mig har det alltid varit lika roligt även när någon annan sätter dit bollen. Mål för laget är alltid viktigt, oavsett när de kommer eller vem som gör dem. Jag kan gå en hel säsong utan att göra ett enda mål bara vi vinner SM-guld. Men risken är väl att om inte jag gör några mål så blir den målsättningen lite svårare att nå…

"Finns några som är speciella"

Undantaget ett par säsongerhar Hysén alltid varit en notorisk målskytt för IFK Göteborg. Och bland de allsvenska mål som han än så länge har prickat in för Blåvitt finns det framför allt två godbitar han minns med lite extra värme. En chip över Petter Wastå mot Kalmar FF på Gamla Ullevi 2009 och ett solomål på samma arena mot AIK två år senare, då Nils-Eric Johansson, Nicklas Backman och övriga i Solnaklubbens försvar fick se sig ordentligt ifrånsprungna.

– Det finns några till som är med där uppe men just det mot AIK var lite speciellt. Jag tog bollen från halva egna planhalvan och hela vägen in. Det var så klart också kul att få lyckas med ett sådant mål just mot AIK.

ANNONS

När Torbjörn Nilsson får möjlighet att välja ut sin favorit bland "Tobbes" mål är det dock en fullträff i landslaget han håller allra högst, Sverige mot Tyskland på Friends arena 2013. Sebastian Larsson slog en frispark som Hysén sprang i djupet på innan han drog till en perfekt volleyträff bakom Manuel Neuer.

– Det var helt fantastiskt. Han gjorde bara en liten rörelse mot frisparksskytten om var han ville ha bollen, många i fotbollsvärlden visar med hela armen var de vill ha bollen, men det ser ju alla, även motståndaren. Tobbe bara gjorde en liten nätt nickning, sprang och sen det avslutet på det, väldigt fint.

Att duon beundrar och har stor respekt för varandra är tydligt. Och Hysén menar att han redan i ett tidigt stadie av karriären lärde sig mycket av Nilsson erfarenheter och kunskap. – Det som är bra för mig med Torbjörn är att vi har varit ganska lika som spelare. De instruktioner och tips man får vet man kommer från en person som vet vad han pratar om. Det kanske hade varit svårare att ta det från en tidigare högerback, målvakt eller mittback. De kan också ha bra tips, men det blir en helt annan tyngd på orden när det kommer från en spelare som har spelat på samma position som du själv gör.

ANNONS

"Tobbe gör mer spektakulära mål"

– Sedan vet jag inte om det är så mycket tips numera, det är svårt att lära en gammal hund sitta, men när jag var 19 år i Häcken och hade Torbjörn som tränare och även senare i U21-landslaget lärde jag mig väldigt mycket. Nu handlar det väl mest om att jag bara ska köra på och se till att inte bli skadad, säger Hysén och skiner upp i ett leende.

Hur ser du på er som spelare, Torbjörn, kan du känna igen dig i Tobias? – Jag tycker att vårt rörelsemönster på plan är väldigt snartlikt, men sedan gör "Tobbe" gör mycket mer spektakulära mål än vad jag gjorde. Jag gjorde mer kontrollerade mål. Han kan liksom dra till i lägen där jag aldrig hade testat, och man tänker ”Oj, vilket jävla mål”. Jag gjorde sällan mål på ett tillslag, Tobbe gör en hel del sådana mål.

Men också Torbjörn har gjort en och annan balja som imponerar. – Det han gjorde mot Hammarby när han körde Zlatan med tre-fyra gubbar och skottfintade bort hela försvaret innan han nästan löjligt enkelt bredsidade in bollen är ju riktigt fint. Sedan om vi tittar högre upp på skalan har vi hans mål mot Hamburg (Uefa Cup-finalen 1982). Det dödade den matchen helt. Att springa så länge med den farten utan att försvararen kommer åt dig och sedan ta avslutet med fel fot, det är häftigt och kanske egentligen tekniskt svårare än det andra, säger Hysén.

ANNONS

Ni har gjort 87 respektive 88 mål bara i allsvenskan, kommer ni ihåg alla fullträffar? – Jag kan inte rabbla alla målen upp och ner men får jag matchen och målet på ett papper så kan jag berätta om alla mål, det är jag ganska säker på, säger Hysén.

– Så är det inte för mig. Det är max tio mål från karriären jag minns, i övrigt är det helt svart. Sedan om det beror på demens eller bara är naturligt med tidsaspekten det vet jag inte, haha, säger Nilsson.

"Ett mål jag aldrig kommer glömma"

Men en av fullträffarna har åtminstone satt sig ordentligt på näthinnan hos 62-åringen. – Det är ett mål som jag aldrig kommer glömma, mot Öster och bröderna Ravelli. Det var innan de hade fått chansen i a-landslaget. De var väldigt dumma och elaka då och extremt tävlingsinriktade. De till och med förnedrade motståndare på plan. Så jag kan väl säga som så, att när jag först slog en tunnel på Andreas och sedan chippade bollen över Thomas... det var det en ganska go känsla. Numera har jag absolut inte något emot dem och jag och Thomas är vänner, men där och då var det riktigt skönt att få tysta dem.

ANNONS

Tobias Hysén försöker påminna sig själv om han har upplevt samma känslor vid något mål. – Nä, jag kan inte komma på något. Jag har alltid blivit pikad av mina polare att jag är för snäll på plan. Det är ingen som direkt har trashtalkat mig på det sättet, så det är väl därför, sedan är det klart att det finns mål som är skönare än andra. Jag minns när Bengt Andersson hoppade in i Öis mål 2009 och jag fick göra två mål på honom och dessutom avgöra derbyt mot Öis i nästan sista minuten. Det var inte så att jag kände att ”in your face”, inte alls, men det var ändå en jäkla go känsla att gå och säga tack för matchen till honom efter det. Jag menar, att göra två mål på "Bengan" är fasen inte illa!

Några fler allsvenska mål på Bengt Andersson lär Hysén få svårt att göra, men med tanke på årets målskörd är det inte alls omöjligt att 35-åringen, utöver att nå Torbjörn Nilssons historiska notering, också kan sluta som skytteligasegrare för hela allsvenskan. Just nu är han en fullträff ifrån delad förstaplats.

– Det är klart att jag tänker på det. Men det får vara mellan matcherna. När du väl är på plan måste du ha blicken för att laget ska göra mål, inte att jag ska göra det. Har du en medspelare du kan spela fram så är det vad som gäller. Vi ska vinna matcherna i första hand, det är vad som räknas, sedan får vi se var det slutar för mig.

ANNONS
ANNONS