Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Blåvitts sportchef Mats Gren riktar kritik mot UEFA inför måndagens Europa League-lottning.

"En jäkla soppa – helt i onödan"

I morgon lottas Europa League-kvalets första och andra runda. För IFK Göteborg kan det bli allt från åländsk till kazakstanskt motstånd – och från klubbens sida hade man önskat bättre planering från UEFA. – Alla ligor är ju klara, så man kan ju undra varför lottningen läggs så här sent. Allt måste ske jättesnabbt nu, säger sportchef Mats Gren.

Förra året tog det stopp i den tredje och sista kvalrundan till Europa League-gruppspelet för IFK Göteborg. Det var till slut portugisiska Belenenses som blev för svåra.

I morgon, med start 13.00, lottas första och andra kvalomgången till den här säsongens turnering – och inte förrän strax före lottningen drar igång, då klubbarna delas in i mindre grupper, kan man på allvar börja spekulera i vilka Blåvitt får möta. Som det ser ut nu kan bli allt från åländskt till kazakstanskt motstånd. Det kan även bli aktuellt att resa till Andorra, San Marino – eller Gibraltar.
– Det vore ju en riktig drömlottning, säger IFK Göteborgs sportchef Mats Gren och syftar på IFK Mariehamn från Åland.

Framför allt då Europa League-klubbarna erhåller ett fast ekonomiskt stöd från UEFA för varje kvalomgång man deltar i. Det ska hjälpa till att täcka rese- och boendekostnader – och ju billigare bortaresorna blir, desto mer av stödet stannar inom klubbens kassa.
– Det är ju klart att vi hellre åker på en kortare resa än flyger till andra sidan Europa dit det i många fall dessutom är ganska komplicerat att ta sig. Då springer ju kostnaderna iväg, menar Gren.

Sportchefen, vars lag är seedat, berättar att han är mycket kritisk till att lottningen sker först nu. Match ett i den första kvalomgången spelas redan den 30 juni, vilket innebär att det blir få dagar för att sköta planering och scouting av motståndare.
– Alla ligor är ju klara, så man kan ju undra varför lottningen läggs så här sent. Alf (Westerberg, assisterande tränare) får ju stå med väskorna packade direkt, man hinner sannolikt bara se en träningsmatch – och vi kommer att behöva titta på resesätt och boende samma kväll, säger Gren och fortsätter:
– Det blir en jäkla soppa – helt i onödan. Vi har framfört det här till förbundet som i sin tur skulle föra det vidare till UEFA, men jag vet inte...

Han hymlar inte om vad den absoluta målsättningen är.
– Vi satsar stenhårt på att ta oss till gruppspelet. Det vore fantastiskt, dels rent sportsligt, men även sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi känner att vi har materialet för att gå för fullt både i Allsvenskan och i Europa League, menar Gren.

BK Häcken kvalificerade sig till Europa League-kvalet genom att vinna Svenska Cupen. Laget från Hisingen kommer dock att gå in först i den andra kvalrundan som inleds den 14 juli.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.