Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En frisk fläkt i den holländska hettan

I dag kom värmen och la sig som ett lock över Arnhem. Men när jag läste kommentarerna på min förra krönika möttes jag av en frisk, härlig fläkt som gav mig både syre och hopp.

Jag skrev ju i går att jag tycker det är hög tid – väldigt hög tid – att ett svenskt elitlag på herrsidan vågar testa en kvinnlig huvudtränare. Och att Pia Sundhage med all sin erfarenhet borde vara en minsta lika åtråvärd värvning som någon av hennes manliga kollegor.

Med viss bävan – man blir lätt luttrad i det här yrket – öppnade jag i dag min mejl samt läste igenom kommentarerna på sociala medier. Och det visade sig att de allra flesta – höll med. Att det är en självklarhet att Sundhage skulle kunna leda även ett herrlag, om hon själv så önskar.

Visst, det kom ett par negativa mejl också, från förklarande farbröder som ifrågasatte mina fotbollskunskaper och inte minst damfotbollens värde. Men den stora majoriteten gav tummen upp och en läsare skrev så här på GP:s facebook-sida:

”Tyvärr tycks ju en del folk tro att man leder med könet men tro mig, ledarskap handlar om att få människor att prestera, och på elitnivå om att få spelarna att prestera och vinna”.

Den läsaren heter Kristina Landgren-Carestam och hon ledde det svenska herrlandslaget till VM-guld i innebandy. Sedan gjorde hon samma sak med damlandslaget. Och sedan blev hon chef för storklubben Pixbo. Så ja, hon vet vad hon talar om.

Därmed anser jag mig ha gjort en omvärldsanalys och konstaterar: Folket är redo för en kvinnlig tränare i allsvenskan. Det är bara att köra.

Om vi vänder tillbaka blicken mot Arnhem och EM så var det en intressant träning vi fick bevittna i hettan i dag. Allt tyder på att landslagsledningen ändrar om i startelvan inför morgondagens match, Magdalena Eriksson verkar ta hand om vänsterbacksplatsen – med specialuppdraget att använda sin fina inläggsfot så mycket som möjligt – och värmländskan Julia Spetsmark ser ut att få chansen på en kant.

Dessutom, och det här gladde mig extra mycket, testade Sundhage och Persson en uppställning med Lotta Schelin på kanten och Fridolina Rolfö och Stina Blackstenius på topp. Detta var exakt vad jag efterlyste efter Tysklandsmatchen, dels för att jag verkligen vill ha in Blackstenius från start, men också för att Lotta Schelin är hetare i ”det stora spelet”, det vill säga de diagonala djupledslöpningarna, än vad hon är i straffområdet.

Jag tror till och med att Schelin kan komma till fler avslutslägen om hon har en utgångsposition på kanten. Testa.

Till sist en sak som förbryllar mig. Det bor 17 miljoner människor i Holland. Ändå har huvudstaden Amsterdam bara 800 000 invånare. Och den näst största staden, Rotterdam, drygt 600 000. Då blir min fråga: Var bor alla holländare? I hyddor i skogen?

Ser fram emot era svar.

Plus:

Olivia Schoughs skada verkar inte vara så farlig. Det är bra, Schough är i mina ögon en perfekt inhoppare i låsta matcher.

Minus:

Det är för varmt.