Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"En av de bästa upplagorna vi har haft"

2012 charmade tokoffensiva Häcken allsvenskan och slutade tvåa. I år är identiteten en annan – men kvalitén på samma nivå. – Vi har mer rutin nu, säger Emil Wahlström, en av tre spelare som finns kvar sedan 2012.

När Nasiru Mohammed, Ahmed Yasin och Paulinho kontrade bort Elfsborg och sprang in Häckens andra raka 3–0-seger en dag för sent var det den nionde matchen i följd gulsvart inte förlorade. Hur bra är egentligen den här upplagan jämfört med tidigare årgångar av Hisingens fotbollsstolthet? Om man ser till statistiken radade Häcken upp en liknande svit i fjol. Precis som då besegrades Elfsborg i den nionde raka utan förlust. Precis som då står Norrköping för motståndet nästa omgång. Den gången bröts sviten sedan Norrköping gjort tre mål på tjugo minuter i andra halvlek.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det har jag ingen tanke på. Vi vet att Norrköping borta är en svår bortamatch, vare sig vi har nio obesegrade eller inte. Det gäller att kriga däruppe. Vi har ett bra lag som ska kunna hantera situationen vi är i nu, säger Emil Wahlström.

Han har varit med om merparten av Häckens med- och motgångar i allsvenskan genom åren.  Skulle en förlust undvikas också mot Norrköping är formen den bästa sedan silversäsongen 2012. Då gick Häcken obesegrade genom 13 kamper i följd. Från en 2-1-seger mot Örebro den 15 juli till den 27 oktober mot Kalmar FF höll sig förlustnollan intakt.

– Truppen vi har i år är en av de bästa upplagorna vi har haft. Skillnaden i år är att vi har en meriterad trupp där man vet vad man får på ett annat sätt än tidigare. Det känns som att vi har en stabil stomme som vi har kryddat med nya spelare efter uppehållet. Vi fick inte ut vår potential i vårt offensiva spel innan uppehållet. Det var en ny fas med en ny tränare. Men nu har vi fått in nya gubbar som gör det jäkligt bra och Paulinho har inte längre sina skador. Spelarmässigt tycker jag att det är ganska likvärdigt,, Vi hade rutin kryddat med Majeed Waris och lite andra gubbar. Vi har lite mer rutin nu och en lite annan filosofi, säger han.

Förändrad identitet

Annan filosofi, ja. När Häcken utmanade Elfsborg om guldet 2012 var det offensiven som satte griller i huvudet på motståndartränarna. Majeed Waris gjorde 23 mål, René Makondele 12 och Martin Ericsson serverade genom att vinna assistligan på elva målgivande passningar.

Mikael Stahres Häcken är ett annat. Ett Häcken som släpper in 0,7 mål per match. Ett Häcken som aldrig slutar jobba.

– Framförallt handlar det om hur tränaren väljer att balanserna laget. Peter Gerhardsson är offensivare än vad Mikael Stahre är. Det är ingen slump att vi gjorde så mycket mål med Peter. Vi låg kvar med ganska få spelare och får du utdelning så gör du jädra massa mål när du spelar så. Nu har vi varit stabila bakåt hela säsongen, då behövs det inte så många mål, säger Emil Wahlström.

Vad konkret är det i försvarsspelet som är annorlunda?

– Jag tror vi är mer vaksamma för motståndarnas offensiva kraft och kanske sätta defensiven och ligga rätt i positioner där bak för att kliva framåt. Peter fokuserade på det offensiva spel först och främst. Vi stod i högre utgångslägena i alla positioner. Vi har valt att värva spelare som är starka i defensiven, som Faltsetas och Friberg, som är smarta på innermittfältet.

Vilken effekt har den duon haft på er defensiv?

– En stor effekt. Det blir en trygghet i backlinjen när man vet att vi får hem en eller två mittfältare och inte får en rättvänd spelare mot sig som mittback. Det sitter i ryggmärgen på dem. Defensivt har innermittfältsparet varit en väldigt bidragande orsak till att det har gått så bra.

Den skadade Jasmin Sudic har tidigare lyft hur Häckens offensiva spelare i år varit mer benägna att ta ett extra steg i defensiven, jämfört med tidigare säsonger. Den bilden håller Emil Wahlström med om.

– Jag tror det handlar mycket om kravbilden från hela laget. Det sätter sig i laget att man ska springa hem och ge hundra procent. Annars får man höra att man inte gör det. Vi har spelare som ställer högre krav och som har varit med längre. Det går inte att komma undan med att inte göra sitt jobb, säger han.

"Vi kan vara lite cyniska"

Wahlström själv är en av många meriterade spelare i årets Häcken-upplaga. Rasmus Lindgren, Erik Friberg, Alexander Faltsetas. Det finns hundratals allsvenska matcher i den ordinarie startelvan. Mittbacksveteranen menar att det varit en vital del i framgångarna i år.

– Vi har en smarthet när vi möter de bra lagen. Bara för att vi har nio utan förlust flyger vi inte iväg. Vi kan vara lite cyniska i våra matcher. Vi fattar vad det handlar om. Som när vi åker upp till Norrköping.   

I omgång 30 möter Häcken Malmö FF. Även om skåningarna vann med 4–0 mot Hammarby på söndagen lever fortfarande hoppet om en sista, avgörande match på säsongen.

– Förhoppningsvis gäller den något, det hade varit riktigt gött, säger Emil Wahlström.