"En av allsvenskans bästa högerbackar"

ANNONS

IFK Göteborg tappar två rutinerade kuggar till nästa säsong. Sedan tidigare är det klart att Hjalmar Jonsson, med 427 matcher i den blåvita tröjan, bestämt sig för att lämna och nu är det också klart att Adam Johansson, med 275 a-lagsmatcher för IFK Göteborg på meritlistan, inte får sitt utgående kontrakt förlängt.

– Det är tråkigt att de lämnar. Jag tycker båda två kan fortsätta. De har mycket kvar att ge både på- och utanför planen. Det är två bra killar i omklädningsrummet som försvinner, de har varit viktiga med sin rutin och det är några hundra IFK-matcher som försvinner, säger John Alvbåge.

ANNONS

För målvaktens delinnebär trotjänarnas avsked lite extra.

– Man är kompis med alla i laget, men Adam och Hjalle är två av mina godare vänner. Två killar jag känt i många, många år. Två goa gubbar. Jag ochAdamhar ofta delat rum på läger och bortmatcher.Jag kommer sakna båda tvåotroligt mycket.

När Blåvitts burväktare anslöt till IFK första gången, från Västra Frölunda2005, hade Adam Johansson nyligen tagit samma kliv.

– Vi spelade ihop i Frölunda och kom till Blåvitt ungefär samtidigt.Vi är två Frölunda-killar. Jag hoppas inte han slutar med fotbollen, han är fortfarande så himla duktig. Tyvärr för hans del har det blivit att han har hamnat utanför laget på senare tid, framför allt för att Emil har varit så fantastisk. Vi hade Adam som var med i landslaget, nu har vi Emil som knackar på dörren dit.

De två senaste säsongerna har Johansson oftast fått följa matcherna från bänken eller läktaren. Men Alvbåge tycker fortfarande att ytterbacken håller hög klass.

– Adams stabilitet gör att jag knappt har sett honom göra en dålig match. Han bör vara en fantastisk spelare att plocka upp för vilket lag som helst.Han är fortfarande en av allsvenskans bästa ytterbackar.

Johansson har sagt att han vill fortsätta spela fotboll - men om han väljer att lämna spelaryrket är Alvbåge övertygad om att lagkompisen lyckas.

ANNONS

– Det en akademiskt duktig kille, han är smart. Han är väl en av få i laget som man inte är orolig för att han inte ska lyckas utanför planen, säger Alvbåge och ler.

Även tränare Jörgen Lennartsson hyllar Johansson.

– Han har varit extremt professionell under de två åren jag har varit här. Det är en mycket professionell yrkesman. Han har skött sig exemplariskt både på- och utanför plan. Ett föredöme för IFK Göteborgs spelare. Det har varit ett privilegium att ha fått ha honom i truppen.

Hur ser du på att så mycket IFK-rutin försvinner?

– Adam och Hjalmar är två kulturbärare. Det är en enorm rutin som försvinner.Men som tur är har vi fler som kan axla den rollen och som nu får kliva fram ytterligare.

ANNONS