Emma Linds succé: Fyra nollor av fyra möjliga med Jitex

Inför hösten värvade Jitex Mölndal in målvakten Emma Lind, 26. Facit efter fyra matcher? Noll insläppta mål.
– Dagen kommer komma när jag släpper in mitt första mål, men den ska inte komma än, säger hon.

ANNONS
|

Under söndagen tog Jitex Mölndal en tung trepoängare i Elitettan, när de vann borta mot Alingsås med 1-0.

– Riktigt härlig känsla att vinna ett derby, säger målvakten Emma Lind.

Det var en i raden av starka insatser under hösten. För laget har verkligen fått igång poängskörden, mycket tack vare stark defensiv.

Före sommaruppehållet släppte Jitex in 28 mål på 13 matcher.

Under hösten har de hittills spelat fyra matcher – och inte släppt in ett enda mål. Det är lätt att peka på målvakten Emma Lind för att förklara förändringen.

Hon kom till Jitex under sommaruppehållet efter ett proffsäventyr i tyska högstaligalaget Turbine Potsdam. Nu höll hon alltså nollan för fjärde matchen i rad. Första insläppta målet låter vänta på sig.

ANNONS

– Senast jag hade en liknande svit var för många år sedan i Norrköpingslaget Smedby. Men det har jag ändå slagit nu. Det är en fruktansvärt skön känsla. En drömstart för min del, säger den 26-åriga målvakten.

Andra sejouren i Jitex

Detta är inte Emma Linds första sejour i Jitex. Målvakten från östgötska Vadstena kom till Mölndalsklubben från Smedby inför säsongen 2015. Hon spelade de flesta matcherna när Jitex åkte ur Elitettan den säsongen. Sedan gick karriären vidare i Limhamn Bunkeflo, FC Rosengård och den tyska klubben Turbine Potsdam.

Efter bara en halv säsong i Tyskland blev Emma Lind kontraktslös i somras och hon skrev på för ett halvår i Jitex Mölndal.

– Det här har blivit en fantastisk lösning för mig. Jag hade nog inte förväntat mig att det skulle gå så här bra. Jag vet vad jag kan, men fick inte riktigt visa det i Tyskland. Nu har jag fått förtroende och kunnat prestera. Jag får göra det jag är bäst på och har fått mycket ansvar. Det växer jag av, säger Emma Lind.

Med sina 26 år och ett gäng matcher i Damallsvenskan är hon en av de mer erfarna spelarna i klubben.

– Jag försöker bidra med snack både på och utanför planen, för att hjälpa lagkamraterna och laget att lyckas.

ANNONS
Emma Lind under tiden i Limhamn Bunkeflo.
Emma Lind under tiden i Limhamn Bunkeflo. Bild: MATHILDA AHLBERG

Om nollorna: ”Inte bara min förtjänst”

Det har visat sig falla väl ut hittills.

För efter sommaruppehållet har laget, som ligger nia i Elitettan, gjort följande resultat: 0-0 borta mot Bollstanäs, 1-0 borta mot IFK Norrköping, 0-0 hemma mot Lidköping och 1-0 borta mot Alingsås.

– Det är så klart inte bara min förtjänst, men jag hoppas och tror att jag sprider trygghet och lugn. Jag försöker bidra både med min insats och hur jag pratar med laget. Men det är en lagsport och vi har haft bra försvarsspel, säger målvakten.

Efter succén i Jitex hoppas Emma Lind på landslagsspel framöver. Hon var med som överårig på U23-landslagets samling i våras och nu ska de samlas igen i september.

– Utifrån mina prestationer har jag satt mig i en bra sits för att bli uttagen. Sedan vet jag inte hur de tänker, med tanke på att jag ändå är för gammal. Jag vet inte hur många överåriga de får ta med, men hoppas på att få en plats.

”Någon gång kommer jag få kapitulera”

Men nu är fokus på Jitex och att fortsätta på den inslagna vägen. Laget har klättrat flera placeringar i tabellen och det är rejäl framåtanda. Men i helgen har de en tuff match mot topplaget Morön. Dessförinnan, på onsdag, är det cupmatch mot Qviding.

ANNONS

Emma Lind har inga planer på att bryta sin svit:

– Det vore helt galet om jag går hela säsongen utan att släppa in mål. Någon gång kommer jag nog få kapitulera. Förmodligen kommer jag vara jättebesviken när det väl trillar in något bakåt, eftersom jag varit inne i ett så gött flow. Dagen kommer komma när jag släpper in mitt första mål, men den ska inte komma än.

ANNONS